Георги Георгиев, „Възраждане“: „Сглобката“ променят цял закон, вероятно за да източват едни милиони през техни НПО

Георги Георгиев, „Възраждане“: „Сглобката“ променят цял закон, вероятно за да източват едни милиони през техни НПО

„Не съм виждал по-явен пример в Народното събрание един закон и неговият обхват да бъде тотално променен с няколко предложения, с които се отваря огро

„Не съм виждал по-явен пример в Народното събрание един закон и неговият обхват да бъде тотално променен с няколко предложения, с които се отваря огромна порта за злоупотреби от страна на „сглобката“ и техния кръг от НПО-та и фирми. Злоупотреби, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), както и за национални програми.“, каза народният представител Георги Георгиев на брифинг, свързан с настоящия законопроект за промяна на закона за предприятията в социалната и солидарна икономика, внесен от управляващите. Това съобщиха от партийната централа на „Възраждане“.
Според него една от основните цели на законопроекта е да се премахне социалната дейност.
„Сами разбирате, че едно предприятие няма как да не извършва социална дейност, ако не извършва такава и няма продукт на своята дейност, то няма да е социално предприятие, а реално в закона вече се допуска такова нещо. Новорегистрираните предприятия ще могат да извършват дейност, която ще е доста далеч от обхвата на социално предприятие. Толкова ще се разширят обхватите за групите в неравностойно положение, че всяка една група, всяко едно предприятие, ще може да бъде регистрирано като социално и ще обхване всеки един гражданин от нашето общество, което е пълен абсурд и тук се отваря възможност за огромни злоупотреби. Знаете, че по Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени над 860 милиона за социални включвания, в това число и над 26 милиона от програмите за национално самофинансиране. Огромен брой НПО-та и предприятия ще бъдат регистрирани като социални, без да извършват каквато и да е социална дейност. Накрая точно за истинските предприятия няма да остане нищо. И точно тук е една от сериозните промени в закона – просто се премахва термина „социална дейност“ и остава само „социална цел“, допълни Георгиев, който е и член на Комисията по социална дейност в Народното събрание.

COMMENTS

WORDPRESS: 0