ГДБОП разкриха група за превоз на нелегални мигранти през страната

ГДБОП разкриха група за превоз на нелегални мигранти през страната

Специализирана операция е проведена от служители на отдел „Трансгранична организирана престъпност“ в ГДБОП. В хода ѝ е неутрализирана организирана пре

Специализирана операция е проведена от служители на отдел „Трансгранична организирана престъпност“ в ГДБОП. В хода ѝ е неутрализирана организирана престъпна група, занимавала се с транспортиране на мигранти през територията на страната. Работата на антимафиотите започнала преди месеци, като участниците в групата били наблюдавани продължително време преди задържането им с оглед събиране на достатъчно данни за престъпната дейност. Съдействие за успешната реализация е оказано от страна на Европол.
Арестът на петимата е осъществен в рамките на вчерашния ден на територията на София. При процесуално-следствените действия е установено, че групата е действала от началото на 2022 година, един от задържаните е ръководител, а другите четирима – участници в престъпната схема, поясни зам.-градският прокурор и говорител на СГП Иво Илиев. Той допълни, че при извършените процесуално-следствени действия са иззети над 10 000 евро, множество документи, съотносими към престъпната дейност, включително договори за наем и за покупко-продажба на автомобили. Проведени са разпити на свидетели. В хода на работа са установени няколко случая на задържани мигранти на територията на страната, свързани с дейността на престъпната група – превоз на мигранти от границата с Турция до границата със Сърбия срещу парична облага.
Зам.-директорът на ГДБОП старши комисар Калин Литов даде подробности за механизма, по който е действала групата. По думите му, престъпната схема е била изградена строго йерархично – след преминаване на турско-българската граница при Елхово мигрантите са се придвижвали до предварително определени координати в районите на Ямбол и Бургас. Оттам, след създадена от тартора на групата организация, се е осъществявало транспортирането им до София, където бивали настанявани в жилища и в последствие трафикирани до границата ни със Сърбия. Старши комисар Литов отбеляза едно от предизвикателствата на разследващите – началото, както и довършването на тази престъпна дейност е ставало на териториите на чужди държави. В тази връзка обменът на информация и координацията на действията са осъществени в тясно сътрудничество с Европол. В процеса на документирането на случая са установени и вторични престъпления на групата – наемани са лица за трафик, на територията на страната са образувани 7 досъдебни производства във връзка с превозване на нелегални мигранти. Според данните до момента, участниците в престъпната схема са превозвали групи от по 10 до 30 човека и са получавали между хиляда и три хиляди евро на човек.
С постановление на прокурор от Софийската градска прокуратура петимата задържани са оставени в ареста за срок до 72 часа и са повдигнати обвинения. Някои от тях са криминално проявени, а двама – са осъждани за сходни престъпления. Действията по образуваното досъдебно производство продължават.

COMMENTS

WORDPRESS: 0