Фирма подписа да доставя тестове в училищата и …изчезна

Фирма подписа да доставя тестове в училищата и …изчезна

"Единият от доставчиците подписа договора и изчезна и не ги достави", призна той и посочи името му - "Булснайт" с произход от България. Това е обяснен

„Единият от доставчиците подписа договора и изчезна и не ги достави“, призна той и посочи името му – „Булснайт“ с произход от България. Това е обяснението и защо за повече от половината области в страната няма тестове и децата трябва да продължат да учат онлайн. Изчезналият доставчик е трябвало да достави 200 хил. теста, което е повече от половината, поръчани от здравното министерство преди седмица.

Кацаров коментира, че освен 200-те хиляди тества, доставени предните дни на училищата от единия доставчик, днес ще бъдат доставени още 80 хиляди теста, които по думите му така или иначе са достатъчни за всички деца от 1 до 4 клас, че и за персонала. От думите му излиза, че за момента губим 120 хиляди теста, или поне не се знае дали и кога ще ги получим. Той не обясни смята ли МЗ да предприеме нещо по въпроса – да издири въпросната фирма, да търси обезщетение и т.н. Не стана ясно и дали МЗ е превело парите за тестовете на въпросния доставчик.

Здравното министерство възнамерява до края на седмицата, или до вторник другата седмица (първият учебен ден след изборите), да осигури цялото количество – 1.4 млн. теста, които да предостави на образователното министерство – разбира се, „ако някой като споменатата компания не направи някаква глупост“, каза още Кацаров.

По-рано от МОН посочиха, че учениците в 15 области на страната ще продължат да се обучават онлайн, докато пристигнат поръчаните от Министерството на здравеопазването още 200 000 щадящи теста за COVID-19. „Към този момент тези тестове не са налични в базата на БЧК в с.Лозен и няма информация кога ще бъдат доставени“, признаха от МОН.

COMMENTS

WORDPRESS: 0