Ердоган: Скандинавските страни са като пансион за терористични организации

Ердоган: Скандинавските страни са като пансион за терористични организации

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че страната му няма "положително мнение" за присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО и обвини

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че страната му няма „положително мнение“ за присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО и обвини скандинавските страни, че укриват забранени кюрдски бойци.
„Ние нямаме положително мнение. Скандинавските страни са като пансион за терористични организации“, заяви Ердоган пред журналисти след петъчната молитва в Истанбул.
Ердоган бе сатегоричен, че бившите управници на Турция „са направили грешка“, като са дали зелена светлина за членството на Гърция в НАТО през 1952 г.
„Ние, като Турция, не искаме да правим втора грешка по този въпрос“, каза той.
Турският лидер обвини скандинавските страни, че дават подслон на членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) и на крайнолявата Революционна народноосвободителна партия-Фронт (DHKP-C).
След като мощният източен съсед нахлу в Украйна на 24 февруари, политическото и общественото мнение във Финландия рязко се промени в полза на членството като възпиращ фактор срещу руската агресия. Финландия и Швеция отдавна си сътрудничат с НАТО и се очаква да могат бързо да се присъединят към алианса.
Турция, член на НАТО, достави на Украйна бойни дронове, но се въздържа от налагане на санкции на Русия заедно със западните съюзници. Но тъй като Анкара се радва на добри отношения с Киев и Москва, тя посредничи за прекратяване на конфликта и предложи да бъде домакин на среща на върха на лидерите.

COMMENTS

WORDPRESS: 0