ЕК призна, че вносът от Украйна ощетява страната ни

ЕК призна, че вносът от Украйна ощетява страната ни

Европейската комисия (ЕК) потвърди, че украинският внос ощетява родните зърнопроизводители. “Вносът от Украйна засяга пазарите в България и други стр

Европейската комисия (ЕК) потвърди, че украинският внос ощетява родните зърнопроизводители.
“Вносът от Украйна засяга пазарите в България и други страни от ЕС“. Това е посочено в доклад Европейската комисия от днес, предаде Николай Желязков, кореспондент на БТА.
В доклада пише: „Вносът на зърно, маслодайни семена, захар и някои животински изделия от Украйна в ЕС се увеличи значително през 2022 г., особено рязко при птичето месо и яйцата. Чувствително нарастващият внос от Украйна създаде свръхпредлагане и натиск за намаляване на цените в България, Полша и Румъния, докато другаде помогна за преодоляване на недостига в производството“. Припомняме, че в момента текат протести на производители срещу дъмпинга на украинския внос, а страната ни настоява за по-високи компенсации от страна на Европа.
Сред другите констатации е, че износът на зърно от ЕС вероятно ще спадне със 7,7% спрямо миналата година, особено при царевицата. „Износът на пшеница от ЕС може да се повиши с 9,4 на сто. Вносът на зърно в ЕС се очаква да нарасне с 57%. Очаква се намаление с 2,9% на употребата на зърно в ЕС за фураж, в сравнение с предходната пазарна година, заради спада в животновъдството. Крайните запаси от зърно се очаква да се увеличат с 2,4% за година“, се казва още в доклада.
Тази година износът на живи животни от Европейския съюз се очаква да спадне с 3,5%. Като причина в документа се посочват високите цени на вътрешния пазар и затрудненията за корабоплаване в Черно море. Румъния се очаква да пренасочи част от своето производство към България и Гърция, като така ще ограничи износа си за трети страни.
Снимка: Pixabbay.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0