ЕК официално поиска от България да номинира еврокомисар

ЕК официално поиска от България да номинира еврокомисар

С официално писмо председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен поиска от премиера акад. Николай Денков България да номинира еврок

С официално писмо председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен поиска от премиера акад. Николай Денков България да номинира еврокомисар. Той трябва да довърши мандата на доскорошния представител на страната ни в ЕК Мария Габриел, която беше избрана за вицепремиер и министър на външните работи.
ЕК очаква в най-скоро време българското правителство да посочи двама кандидати – една жена и един мъж. Все пак Урсула фон дер Лайен припомня, че нейните политически приоритети включват пълно равенство между половете сред членовете на Комисията.
Според правилата на ЕС еврокомисарите се избират на базата на тяхната обща компетентност и ангажираност с европейските ценности сред личности, чиято независимост не подлежи на съмнение, се казва още в писмото.
Урсула фон дер Лайен отбелязва голямата отдаденост на Мария Габриел към нейните задачи като еврокомисар и й благодари за успешната работа.

COMMENTS

WORDPRESS: 0