ЕК: България все още не отговаря на изискванията за членство в еврозоната

ЕК: България все още не отговаря на изискванията за членство в еврозоната

Европейската комисия подкрепи днес българските власти в стремежа нашата страна да се присъедини към еврозоната. Приветстваме решимостта на властите в

Европейската комисия подкрепи днес българските власти в стремежа нашата страна да се присъедини към еврозоната. Приветстваме решимостта на властите в България за въвеждане на еврото, веднага щом всички изисквания са изпълнени, заяви говорител на комисията по повод представянето на доклад за готовността на шест държави от ЕС да въведат общата валута.
България отговаря на три от Маастрихските критерии за присъединяване към еврозоната, но все още не изпълнява целите за устойчивост на цените, се посочва в доклада, представен днес. България засега не отговаря на изискванията за въвеждане на общата валута, се отбелязва в оценката. Отчита се, че нашата страна е съобразила почти изцяло законодателството си с правилата на еврозоната, включително по отношение на бюджета, обменния курс на лева и дългосрочните лихви.
Продължаваме да работим много конструсктивно с българските власти, посочи говорителят. Влизането в еврозоната се осъществява по прозрачни правила, за да има еднакво отношение към държавите по пътя им на присъединяване. България може да поиска допълнителен доклад, когато прецени, че вече изпълнява целите, добави той. Засега не можем да потвърдим конкретна дата, поясни говорителят, попитан дали може да се очаква България да въведе еврото от 2026 година.
Докладът на комисията разглежда готовността на още пет държави, които имат правното задължение да се присъединят към еврозоната – Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция. Комисията уточнява, че никоя от посочените държави не е готова за въвеждане на еврото, както и че само България отговаря на всички изисквания без едно.
В съобщение на ЕК са цитирани данни от обществено проучване от миналия месец, според които 49 на сто от българите подкрепят присъединяването към еврозоната, 71 на сто очакват това да се случи в близките пет години, 64 на сто предвиждат въвеждането на еврото да доведе до повишаване на цените, а 44 на сто имат очакване за положително въздействие от премахването на лева.
Комисията допълва, че тези доклади служат на Съвета на ЕС при взимането на решение за разширяване на еврозоната. Припомня се, че Европейската централна банка издава успоредно свой доклад по същата тема.
Докладите на ЕК се изготвят веднъж на две години, но всяка държава от ЕС има право да поиска допълнителна оценка, посочва комисията. Българските власти бяха заявили по-рано тази година, че до юни нашата страна няма да бъде готова за еврозоната и ще поискат допълнителен доклад наесен. (кор. на БТА Николай Желязков)

COMMENTS

WORDPRESS: 0