Един от терористите: Обещаха да ми платят 500 000 рубли (9 901 лева)

Един от терористите: Обещаха да ми платят 500 000 рубли (9 901 лева)

Един от заподозрените за атаката в Москва е трябвало да получи 500 000 рубли за деянието, посочват руски медии. Четиримата заподозрени за атаката на 2

Един от заподозрените за атаката в Москва е трябвало да получи 500 000 рубли за деянието, посочват руски медии. Четиримата заподозрени за атаката на 22 март в „Крокус Сити Хол“ край Москва, които впоследствие са задържани в Брянска област, са чужди граждани. Това съобщават от Руското министерство на вътрешните работи, предаде „Известия“.

По-рано в каналите на Telegram се разпространи информация, че заподозрените са граждани на Русия.

„В момента миграционните отдели на руското министерство на вътрешните работи, в сътрудничество с колеги от ФСБ на Русия, внимателно проверяват основанията и установяват продължителността на престоя на всеки от задържаните на територията на Руската федерация“, се посочва в съобщението на руското ведомство.

В същото време се установяват адресите на действителното им местоживеене, както и други съществени обстоятелства, уточняват от МВР на РФ.

Един от заподозрените за терористичното нападение в концертната зала „Крокус Сити Хол“ в Московска област е заявил, че му е било обещано да му се плати 500 000 рубли (9 901 лева). Видеозапис от разпита на предполагаемия нападател е публикуван от Telegram канала „112“.

Мъжът е обяснил, че на 4 март е пристигнал от Турция. Като аванс му била преведена половината от сумата, но картата с парите той загубил. Оръжието, използвано при атаката е било предоставено от организаторите на престъплението, „кои точно са те, той не знае“. Те се свързали със задържания преди около месец в Telegram и му предложили пари за стрелба по хора в Крокус. Файдулин Шамсетдин е заявил още, че е приел след разговор с „помощника на проповедника“.

Соченият за „лидер на терористите“ е разказал на органите на реда, че си е купил кола и е отишъл да работи в Москва, но по-късно се е запознал с мъж на име „Абдуло“.

Мъжът общува само чрез преводач. Той купил бяло „Рено“ от роднини на новия си познат. Кадри от разпита на Файдулин са споделени от Telegram канал „112“.

„Не говоря руски. Роден съм на 4 февруари“, е посочил той.

„Оръжието е било захвърлено на пътя. Автоматът е бил изоставен преди задържането му“, е заявило друго лице, задържано по подозрение за терористичната атака, при която загинаха 93-ма души, а над 100 са ранените.

.

COMMENTS

WORDPRESS: 0