Две оставки и 12 нови депутати в парламента

Две оставки и 12 нови депутати в парламента

Оставките на две депутатки от "Продължаваме промяната" - Лена Бориславова и Яна Балникова, бяха приети от Народното събрание. Юристката Лена Борис

Оставките на две депутатки от „Продължаваме промяната“ – Лена Бориславова и Яна Балникова, бяха приети от Народното събрание.

Юристката Лена Бориславова става шеф на кабинета на премиера Кирил Петков. Яна Балникова беше зам.-министър на икономиката, докато начело на ведомството като служебен министър беше Кирил Петков.

Преди това 12 нови депутати положиха клетва. Те влизат на мястото на новите министри.

Премиерът Кирил Петков освобождава място от Пловдив на Венцислава Любенова, която е бизнес анализатор.

Още една дама влиза в НС – Александра Корчева смени Калина Константинова в 25-и МИР. Тя е магистър по международни отношения в СУ “Св. Кл. Охридски” и носител на златен медал за отличен успех. В момента е докторант в Стопанския факултет на СУ.

Изцяло нови депутати пък ще има „Продължаваме промяната“ от Хасково, откъдето сега са Асен Василев и Атанас Атанасов. Това са 36-годишният строителен инженер Ивайло Стайков и Младен Запрянов, който е завършил международни икономически отношения и 20 години се е занимавал с управление на екипи и процеси в банковата сфера в голяма международна компания – отговарял за търговското и експортно финансиране на институцията за Централна и Източна Европа.

На мястото на Даниел Лорер влиза председателят на Варненската туристическа камара Илин Димитров. Той има магистратура и докторска степен в направление туризъм, вече 22 години работи и преподава в сферата.

Транспортният министър Николай Събев отстъпва в Русе на Калин Иванов, който е завършил в чужбина международни отношения, след това има магистратура „Бизнес развитие“.

Четири ще са новите попълнения в групата на БСП. Корнелия Нинова, която стана вицепремиер, освобожди място за лидера на ПК „Екогласност“ Емил Георгиев, чието име нашумя особено при сформирането на „Продължаваме промяната“ – той обяви, че е бил направен опит да бъде купена регистрацията на партията му, за да се яви с нея бъдещата формация на изборите. „Екогласност“ е дългогодишен партньор на БСП в лявата коалиция, а самият Георгиев вече е бил депутат от левицата в 42-ото НС.

На мястото на министъра на туризма Христо Проданов влиза Благовест Кирилов, който беше депутат и в 46-ото НС. Той е предприемач в сферата на информационните технологии и изнесените услуги.

На мястото на Георги Гьоков от Старозагорската листа в НС влиза строителният инженер Момчил Ненов. Той е от Казанлък и има професионален опит в областта на енергетиката – изграждане и поддръжка на хидроенергийни съоръжения. С богат опит като технолог и аналитичен специалист с технологиите на японска корпорация, както и на други водещи европейски производители.

Бъдещият министър на земеделието Иван Иванов, който е от Шумен, е заменен в групата на БСП от свой адаш – Иван Ганчев. Той е на 32 г., родом от Нови пазар и юрист по професия. От 2019 г. е председател на Общинския съвет в Нови пазар.

На мястото на спортния министър Радостин Василев от „Има такъв народ“ от Плевен влиза инженерът Венцислав Петков.

Божидар Божанов от ДБ ще бъде заместен от листата в София-област от Васил Зашкев, който е областен председател на ДСБ в Самоков. Той е бил общински съветник в града, а на изборите през ноември измести с преференции втората в листата с 11,16%.

COMMENTS

WORDPRESS: 0