Доц. Ангел Кунчев: Без промяна в сроковете на валидност на зеления сертификат

Доц. Ангел Кунчев: Без промяна в сроковете на валидност на зеления сертификат

Не предвиждаме никаква промяна в срока на действие на сертификатите. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. "Това, което

Не предвиждаме никаква промяна в срока на действие на сертификатите. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Това, което е договорено на международно ниво, а именно срокът им да бъде скъсен само за цел пътуване и преминаване през границите, по никакъв начин не касае сроковете, за които зеленият сертификат важи в България. Много страни в Европа намалиха и на 6, и на 9 месеца. Някъде се обсъжда да е и за 3 месеца. Засега не сме поставяли на обсъждане този въпрос, но това няма да стане по време на нарастването и активната вълна“, обясни той.

Срокът на зеления сертификат в България продължава да е 1 година, а извън страната – 9 месеца. Кунчев напомни, че хората с изтекли 9 месеца, могат да си направят бустерна доза, като по този начин могат да пътуват през граница.

„Засега срок на бустера не е обсъждан. Безсрочен е“, посочи главният държавен здравен инспектор.

Той подчерта, че България е длъжна да се съобрази с приетите от Европейския съюз мерки.

Според Кунчев все още има немалки разлики в заболеваемостта по региони и области, а моментът да се обсъжда общонационално затягане на мерките ще дойде, когато над 2/3 от общините влязат в по-тежка фаза на заболеваемостта.

Кунчев обясни още, че причината заведенията да не работят след 22.00 ч. от четвъртък е, че след този час хората не са толкова склонни да спазват противоепидемичните мерки. И даде пример с дискотека в Студентски град.

COMMENTS

WORDPRESS: 0