Днес почитаме паметта на Светите равноапостоли Константин и Елена

Днес почитаме паметта на Светите равноапостоли Константин и Елена

На 21 май Христовата църква чества паметта на Светите равноапостолни Константин и Елена. Римският император Константин Велики и неговата майка императ

На 21 май Христовата църква чества паметта на Светите равноапостолни Константин и Елена. Римският император Константин Велики и неговата майка императрица Елена достойно са заслужили званието „равноапостолни”, защото именно те не само спрели гоненията срещу християните, но обявили и утвърдили Христовата вяра в цялата Римска империя.
През 313 г. Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. Самият той приема християнската вяра в края на живота си. Императрица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Иисус. Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.
В България на този ден своя храмов празник отбелязват десетки църкви, някои от които са били култови места още в ранното Средновековие. В Странджанско с иконата на светците танцуват своя огнен танц нестинарите, но те обикновено отбелязват празника на 3 юни, по стар стил. В останалите райони на страната съществуват различни обичаи, които се изпълняват на този ден. В някои селища кършат филизите на лозите, в други – извеждат ритуално стадата на паша, както това се прави на Гергьовден и пр.
Днес празнуват и всички, които носят имената на светите равноапостоли Константин и Елена, както и техните производни –Еленко, Лена, Ленка, Ленко, Костадин, Костадинка, Динко и др.

COMMENTS

WORDPRESS: 0