Днес гласуваме за депутати за Народно събрание и за Европейски парламент

Днес гласуваме за депутати за Народно събрание и за Европейски парламент

Над 6 000 са кандидатите за народни представители и малко над 400 за Европейския парламент, сочат данните на ЦИК, цитирана от dnes.bg. Вече е ясен бр

Над 6 000 са кандидатите за народни представители и малко над 400 за Европейския парламент, сочат данните на ЦИК, цитирана от dnes.bg.
Вече е ясен броят на кандидатите за народни представители – 6 100. От тях близо 2000 са жени, а над 4 000 мъже. Те ще се борят за гласовете на над 6 500 000 избиратели. Кандидатите от България за евродепутати са 418.
1826 са жени, 4274 – мъже. В сравнение с изборите за Народно събрание на 2 април 2023 г. кандидатите са с над 1500 повече. За изборите м.г. общо 4566 души са се борили за 240-те места в парламента. От тях 1341- жени, и 3225- мъже.
На изборите за Европейски парламент кандидатите са 418, жени са 131, а мъже – 287. В сравнение с изборите през 2019 г. кандидатите за евродепутати са със 100 повече. Тогава е имало 318 кандидати.
На изборите 2 в 1 ще се гласува с хартиени бюлетини и с машини.
Машините ще бъдат разпределени в близо 12 900 секции в страната и в 769 в чужбина.
В изборите за Народно събрание ще участват 32 политически формации – 20 партии, един независим кандидат и 11 коалиции, като те ще се борят за 240 места. А във вота за Европейски парламент ще участват 31 политически формации – 20 партии, един независим кандидат и 10 коалиции, като кандидатите ще се борят за 17 места в европарламента.
ЦИК определи чрез жребий номерата на партиите и коалициите в бюлетината. Те са еднакви за изборите за Народно събрание и за Европейския парламент.
На вота „две в едно“ ще се гласува с хартия и машина, като съгласно Изборния кодекс вотът е равнозначен. Цветът на бюлетините за Народно събрание и този за европарламент ще бъде различен – зелени бюлетини за български парламент и сини за европарламент.
В изборите за Народно събрание няма преференциален вот в чужбина.
Във вота за европарламент територията на страната и секциите извън нея формират един многомандатен изборен район, като всички избиратели избират измежду едни и същи списъци с кандидати. За да спечелят поне едно място за член на Европейския парламент, политическите партии, коалиции или независими кандидати трябва да получат поне една седемнайсета част от всички действителни гласове.
Има преференциален вот, който дава на избирателите възможност да посочат своя предпочитан кандидат в рамките на партията, която са избрали. Броят на преференциите определя реда, в който се избират кандидатите в партийните листи.
Много е важно, преди да отидем да гласуваме, да знаем как ще гласуваме – с машина или с хартиени бюлетини, както и за кого желаем да гласуваме. Пред изборното помещение ще има поставени образци и на хартиените бюлетини, и табло как изглеждат екраните на машините. Ще бъдат поставени всички кандидатски листи с имената на кандидатите.

Как ще се гласува с хартиена бюлетина?

За първи път ще гласуваме в два национални избора по пропорционална изборна система с преференции. Затова и Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение и бюлетините ще бъдат отпечатани с различен цвят на мастилото, за да бъдат различими като цвят.
Разликата е в кръгчетата с преференциите. Тази за Европейския парламент е със 17 кръгчета – 17 кандидати за европейски депутати. Тя е една и съща за цялата страна и за извън страната. Бюлетината за национален парламент за всеки изборен район е различна, тъй като има преференции. Бюлетините за извън страната за национален парламент са без преференции.
Много е важно избирателите да запомнят, че най-напред трябва да гласуват в квадратчетата с номерата на партиите и коалиции и едва след това, ако желаят – с преференция.
След като бъде откъсната бюлетината от кочана, тя се дава за печат.
Във всяка секция, в която се гласува и с машини, и на хартия, кутиите ще бъдат четири. Ще има две кутии за хартиени бюлетини – за национален и за Европейски парламент, както и за бюлетини от машини – за двата парламента.
Няма как за Европейски парламент да се гласува с хартия, а пък за национален – с машина, или обратното. Избраният метод трябва да бъде един и същ.

Как се гласува с машина?

Внимавайте при избора, който правите на ПЪРВИ и потвърждавате на ВТОРИ екран. На първи екран избирате в кои избори ще участвате/заявявате за кои избори искате да гласувате.
На втория екран потвърждавате избора си. Той дава и единствената възможност за връщане назад и промяна на вида избор, който сте маркирали на първия екран.
Ако на първия екран изберете САМО полето “Избори за народни представители” и го потвърдите на втория екран, то ще гласувате ЕДИНСТВЕНО за Народно събрание и няма да гласувате за Европейски парламент.
Ако маркирате САМО полето “Избори за Европейски парламент” и го потвърдите на втория екран, то ще гласувате ЕДИНСТВЕНО за Европейски парламент и няма да може да дадете гласа си и за Народно събрание.

Ако искате да гласувате и в ДВАТА вида избори:

– трябва да маркирате едновременно и полето “Избори за народни представители”, и полето “Избори за Европейски парламент” – така ще гласувате и в ДВАТА вида избори.

ИЛИ

– да изберете полето “Изберете всички” – то ще маркира “Избори за народни представители” и “Избори за Европейски парламент” и ще гласувате и в ДВАТА вида избори.
Внимавайте при избора на партия, коалиция, независим кандидат или „Не подкрепям никого“ – бюлетината е разположена/разделена на три екрана. С бутона „Следваща стр.“ преминавате между трите екрана на едната бюлетина, за да откриете Вашия избор – партия, коалиция, независим кандидат, „Не подкрепям никого“.
Ако гласувате и в двата вида избори първо ще се появи бюлетината за „Избори за Народни представители“ (на три екрана) и после бюлетината за „Избори за Европейски парламент“ (на три екрана).
При принтирането на бюлетините изчакайте звуков сигнал от машината и след това ги вземете и сгънете.

COMMENTS

WORDPRESS: 0