Диян Стаматов за тестването на учениците в клас: Разочаровани сме от здравния министър

Диян Стаматов за тестването на учениците в клас: Разочаровани сме от здравния министър

Най-голямата образователна система е в София. София има 150 000 ученици, като от тях 50 000 са от 1-4 клас. Учителите са 14 000. Искам да ви покажа ка

Най-голямата образователна система е в София. София има 150 000 ученици, като от тях 50 000 са от 1-4 клас. Учителите са 14 000. Искам да ви покажа какво ни очаква като стъпки в хода на самото тестване. Това заяви Диян Стаматов на брифинг относно тестването на учениците от 1-4 клас в училище.

„Ние като директори имаме яснота относно притесненията, които могат да се появяват като казус“, съобщи той.

Първата изненада касае вида тест и тя не е положителна по думите на Стаматов. Той показа пипетките и фунийката, която учителите трябва да ползват. По думите му този тест е подходящ за учениците на възраст от 16 години и повече години.
„Това означава вътрешна неувереност и неподготвеност на директорите да организират този процес. Ние очаквахме това да бъдат близалки, а децата от 1-4 клас да ги ползват игрово.“

Като второ затруднение посочи, че резултатът от теста става в рамките на 10-20 минути. От друга страна, внимателното поставяне на частите на теста отнема време и това обезсмисля теста. Стаматов обясни, че биологичният отпадък се поставя в пликове, а след това директорът трябва да мине и да събере този отпадък. Неговото складиране се осъществява в отделно помещение, а след това трябва да бъде събран от ПУДООС. След самото извършване на теста трябва да се проветри и дезинфекцира стаята: „Ако допуснем, че има само едно положително дете от клас, това означава, че цял клас трябва да чака родителите да вземат децата“.

„Всичко това подсказва, че е добре замислено, но не е добре подредено нито за възрастта, нито за образователните институции. За мен това е упрек към здравния министър, който не се е съобразил с възможностите на децата от 1. до 4. клас. Той трябва да се вслушва в експертите. Тази изненада ще доведе до притеснение у родителите, а след това и учителите“

Според Мая Зафирова ще са необходими екипи за извършване на тези тестове: „Имаме ли достатъчен брой хора, които да попаднат в екипите, за да извършим тези тестове? Откъде да набавим тестовете за колегите? Те трябва да бъдат същите и да се проведат преди да влезем с децата в класовете“. Тя потвърди думите на Стаматов, че вземащите отпадъчния материал трябва да притежават също сертификат.

„Ние нямаме сигурност на продължителността на този процес. В ръцете на учителите и директорите с хвърля твърде голяма отговорност. Ние ще положим усилия. Притеснението ми е, че след седмица няма да има тестове“, заяви Стаматов. По думите му процесът по начина, по който е започнат, не предполага последователност.

„Тестването трябва да гарантира продължаване на образованието по един нормален начин. В тази ситуация, в която са са налични 400 000 теста ни поставят в същата ситуация както и миналата седмица. Синхронизацията между здравния и образователни министър е изключително важна според Стаматов. Той критикува липсата на ясна заповед от МОН за това как пристигнат тестовете, кой ги доставя, ще има ли резервни тестове

„За здравните власти няма оспиване на деца, но понякога и това се случва“, пошегува се той.

„Учители и директори сме много разочаровани от здравния министър с тези стъпки в този момент. В това няма нищо политическо, но той прехвърли отговорността си на нас“, категоричен беше Стаматов.

По думите му най-голямата загадка остава дали учениците от 5-12 клас ще бъдат тествани: „Няма яснота на стъпките. Те са много важни“.

„Аз ще положа всички усилия, за да науча колегите как да правят тестовете, но това не е свойствената работа на учителя. Образователната система не е подготвена за такава екстремна смяна на действие и пречупване на графика на учебния процес“, каза Стаматов.

Той обясни, че има доста буйни деца, за които тези тестове не са подходящи. Медицинското лице в училище не може да обслужи всички

„Не знам дали си представяте, но едновременно трябва да бъдат тествани 500 човека. Ние ще трябва да направим това чудо в един ден в столицата“ поясни директорът на столично училище. Според него прибързаното прилагане на процеса по тества е предпоставка за грешното му реализиране.

„След лекарите учителите в тази ситуация минават на първа линия. 20 деца ще плюят едно след друго“, категоричен беше той.

Зафирова обясни, че самата процедура е недомислена, защото първо децата се оставят от родителите в училище, където се събират на едно място. След това, ако има дете с положителен тест родителят ще трябва да се върне, за да вземе детето. По нейните думи засега повечето родители в София са дали съгласието си за тестване на учениците.

Стаматов поясни как ще става хибридният начин на преподаване. Единият вариант е да има включен лаптоп докато учителят преподава. Другият начин е асинхронен: да се възлагат задачи на ученика за изпълнение, адаптирано спрямо него.

COMMENTS

WORDPRESS: 0