Детските ваксини – със записване, на групи от по 10 и само в 69 пункта в страната

Детските ваксини – със записване, на групи от по 10 и само в 69 пункта в страната

Педиатричните ваксини срещу COVID-19 ще се поставят в 69 от пунктовете в страната. Не е нужно съгласие и от двамата родители, присъствието на единия о

Педиатричните ваксини срещу COVID-19 ще се поставят в 69 от пунктовете в страната. Не е нужно съгласие и от двамата родители, присъствието на единия от тях е достатъчно. Личните лекари засега няма да ваксинират малчуганите от 5 до 11 г.

“Ваксината за деца съдържа 3 г. по-малко от основното вещество”, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Ефективността ѝ обаче не е по-малка от тази на ваксината за възрастни, даже напротив – 91% е, уточни изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов.

Имунизацията щяла да е както при възрастните – детето бива прегледано, а след това ваксинирано, обясни д-р Кремена Пармакова, началник на отдел “Надзор на заразните болести”.

Децата също ще получат зелен цифров сертификат, уточни тя. Нежеланите реакции са като при възрастните – лека болка около мястото на убождане, главоболие, лека температура.

Родителят предварително да запази час, за да не се налага да чакат пред пункта, съветва доц. Кунчев. Основният проблем е, че в един флакон има 10 дози – това налага да се събират групи от по десет деца, за да се използват всички ваксини, без да се налага да се изхвърлят. Това е и причината да не се ваксинират деца във всички пунктове в страната.

Засега личните лекари няма да имунизират малките пациенти, но имали готовност да го направят при по-голям интерес, обясниха специалистите.

По думите на д-р Пармакова не е нужно да присъства педиатър,а само медицинско лице, което досега е ваксинирало и е запознато с процеса.

Предимството на педиатричните ваксини е, че може да се съхраняват по-дълго – при отворен флакон срокът за използване е 12 часа, а в хладилник е 10 седмици, обясни доц. Кунчев. Тази за възрастни издържа 6 ч отворена и 30 дни в хладилни условия.

Извън областните градове пунктове ще има в Петрич, Гоце Делчев, Севлиево, Трявна, Балчик, Ардино, Троян, Луковит, Тетевен, Лом, Велинград, Трън, Исперих, Кубрат, Дулово, Нова Загора, Неделино, Девин, Казанлък, Елхово.

Децата до 11 г. в София ще се ваксинират на 3 места – “Пирогов”, детската болница “Проф. Д-р Иван Митев” и “Софиямед” в кв. “Люлин”.

В същото време продължават усилията на министерството по стартиране на нова информационна кампания за ваксините. Екипът му и Националният съвет на религиозните общности в България се уговориха да работят заедно.

Да предоставят вярна информация в своите общности и в социалните мрежи и канали, обещаха председателят на Съвета на религиозните общности Роберт Джераси, секретарят на Епископски конференции на католическата църква отец Петко Вълов, секретарят на Обединени евангелски църкви Грета Ганева и експертът в Главното мюфтийство Хайри Емин.

“Нито една религия няма доктринални забрани срещу ваксинацията Винаги сме призовавали за спазване на мерките – дистанция, дезинфекция, носене на маска, както и за ваксинация. За предстоящите светли празници нека призовем миряните към смирение и доброта, към разум и любов към ближния”, каза Джераси.

Духовната и светската власт трябва да вървят ръка за ръка, коментира Асена Сербезова. “Много държа до гражданите да достигнат точните послания, да обясним на всеки какви са рисковете от заразяването с вируса и какви са ползите от ваксината”, каза министърката и призова да не се борави със страховете на хората, а да се апелира към вярата им в науката.

COMMENTS

WORDPRESS: 0