Депутите приеха на първо четене бюджета за ДОО

Депутите приеха на първо четене бюджета за ДОО

Парламентът прие на първо четене актуализацията на бюджета за Държавното обществено осигуряване (ДОО), в който е заложено увеличение на пенсиите. Ник

Парламентът прие на първо четене актуализацията на бюджета за Държавното обществено осигуряване (ДОО), в който е заложено увеличение на пенсиите.
Никой не гласува „против“. С „въздържали се“ гласуваха от ГЕРБ-СДС с изключение на един свой депутат, както и всички от ДПС.
Одобрените текстове предвиждат пенсиите да бъдат увеличени с 10% от първи юли. Предвидена е и актуализация от октомври, чиято цел е по-голям ръст за пенсиите отпуснати преди повече години, които са най-ниски.
„С подкрепа или не ще се види кой работи за хората. Тежки са предизвикателствата по пътя, докато изкупуваме греховете на предшествениците“, заяви депутатът от „Продължаваме промяната“ Искрен Арабаждиев.
От ГЕРБ атакуваха и попитаха откъде ще дойдат необходимите пари за увеличение на пенсиите.
„За нас е важно пенсионерите да знаят откъде държавата ще осигури средствата“, каза депутатът от ГЕРБ Илиана Жекова.
Необходимите средства ще бъдат намерени, увери финансовият министър Асен Василев. „Миналата година имахме същия дебат“, посочи той.
„Обещаното от управляващите не е изпълнено“, разкритикуваха бившите вече коалиционни партньори от „Има такъв народ“.
„Неработещата пенсионна реформа видяха в предложените текстове от опозицията. „В това, което предлагате не виждаме пенсионна реформа“, заяви Хасан Адемов от ДПС.
За грешки в пенсионната реформа призна и социалният министър Георги Гьоков. „Пенсионната реформа е силно увредена от политически грешки“, посочи той.
Утре в пленарната зала влиза на първо четене бюджетът на държавата.

COMMENTS

WORDPRESS: 0