Депутатите решиха: Енергийният министър трябав да предоговори споразумението с „Боташ“

Депутатите решиха: Енергийният министър трябав да предоговори споразумението с „Боташ“

На извънредно заседание, свикано следобед, парламентът обсъди доклада на Временната комисия, разследваща споразумението между "Булгаргаз" и турската д

На извънредно заседание, свикано следобед, парламентът обсъди доклада на Временната комисия, разследваща споразумението между „Булгаргаз“ и турската държавна компания „Боташ“.
Депутатите гласуваха и приеха предложения проект на решение. Само от ДПС гласуваха „против“. Проектът предвижда да се възложи на министъра на енергетиката да предприеме действия да предоговори споразумението, а всички документи, с които временната комисия разполага, да бъдат предоставени на Прокуратурата, ДАНС, Министерството на енергетиката, КЕВР и Българския енергиен холдинг. По искане на опозицията, в този списък беше включена и Европейската прокуратура поради липса на доверие към родната, съобщи БНР.
Близо 2 часа продължи спорът между депутатите дали могат да приемат проект на решение на Народното събрание по споразумението с „Боташ“, без в зала да е внесен доклад на временната комисия. Имаше прекъсване на заседанието и заплахи за искане на оставка на председателя на НС Росен Желязков. От ПП-ДБ обвиниха доскорошните си партньори в управлението от ГЕРБ-СДС в опит да прикрият фактите.
Венко Сабрутев от ПП-ДБ заяви: „С тези ваши действия вие реално ставате съизвършител в укриване на доказателства за тежка финансова щета за българската държава. Напомням ви, че Комисията установи финансова щета в размер на 500 000 доблара на ден. 1 милион лева на ден, господин председател, 2.4 милиарда долара за 13 годишния период на договора“.
В отговор председателят на временната комисия Жечо Станков от ГЕРБ-СДС репликира:
„Последното правителство, оглавявано от министър председателя Денков, енергийния министър Радев и финансовия министър Василев, не си е мръднало пръста и за десетте месеца на управление на Денков са платени стотици милиони по този договор, без той да бъде предоговорен. Целият български народ плаща скъпия газ, целият български народ плаща десетте месеца безвремие на премиера Денков“.
Делян Добрев от ГЕРБ заяви, че кабинетът „Денков“ е бездействал и заподозря опит за фалит на „Булгаргаз“ в полза на неговия конкурент:
„Най-голямата друга компания за търговия на газ в България „Овергаз“, собственост на Сашо Дончев. Кой е Сашо Дончев – най-големият спонсор на „Промяната“ с 500 000 лв. като физическо лице. „Булгаргаз“ е пред фалит. „Булгаргаз“ е въпрос само на време не само да си загуби пазарния дял, а да фалира“.
От ПП-ДБ напомниха за времето, когато Жечо Станков е бил зам.-министър на енергетиката. Венко Сабрутев каза:
„И моля да видите дали там, в списъка с партньори, не фигурира фирмата на майката на господин Станков. И дали пък случайно в тази фирма не е станала основен партньор на „Булгаргаз““.
Борислав Гуцанов от БСП каза: „Ако имахте желание този договор да бъде променен, смятам, че имаше как да накарате министър-председателя и министъра на енергетиката да направят така, че да започнат преговори с турската страна за промяна на този договор“.
„Дали има нарушения, престъпления и други деяния – има време органите да се произнесат, но днес колеги, тук, тази трибуна се използва единствено за предизборна кампания“, заявr Хамид Хамид от ДПС.
Депутатите приеха предложения проект на решение.

COMMENTS

WORDPRESS: 0