Депутати от „Възраждане“: Разпънал ли е Асен Василев  „политически чадър“ над „Nexo“?

Депутати от „Възраждане“: Разпънал ли е Асен Василев „политически чадър“ над „Nexo“?

Народните представители от „Възраждане“ Иво Русчев и Димо Дренчев зададоха въпрос към Министерството на финансите дали са нанесени щети на бюджета от

Народните представители от „Възраждане“ Иво Русчев и Димо Дренчев зададоха въпрос към Министерството на финансите дали са нанесени щети на бюджета от дейността на разследваното дружество „Nexo“. Това съобщиха от централата на партията.
От отговора на служебния министър става ясно, че „Nexo“ е компания, регистрирана в Швейцария, която оперира в България чрез компанията „Ен Ди ЕС“ ЕООД. По време на правителството на четворната коалиция с премиер Кирил Петков и финансов министър Асен Василев на дружеството са направени три ревизии. Те са извършени от Национална агенция за приходите (НАП), която е подопечна на контролираното по това време от Асен Василев, министър на финансите. И трите ревизии установяват данъчни задължения в особено големи размери по закона за ДДС. Позовавайки се на данъчната тайна, настоящият служебен министър няма правомощия да разкрие точните суми, но щетата за бюджета е огромна.
По данни от Сметната палата служители на „Nexo“ са най-големите дарители на „Демократична България“ – част от управлявалата коалиция, и на партия „Волт“ -мандатоносител на „Продължаваме промяната“, също част от коалицията.
От заседанията на временната парламентарна комисия по случая „Nexo“ се знае, че министърът на финансите Асен Василев е имал най-малкото три срещи през пролетта на 2022 г. с ръководството на БНБ и на Борика, на които е лобирал за въпросната фирма-длъжник.
За пореден път се потвърждава твърдението на „Възраждане“, че “Продължаваме промяната“ е новият ГЕРБ. Умело използвайки желанието на българския народ за промяна, те не само наследиха, но и бързо овладяха от предшествениците си корупционните схеми, партийния лобизъм и злоупотребата с власт.
Народните представители на „Възраждане“ ще продължат да задават въпроси докато не стане ясно кои точно партии в управлявалата тогава коалиция, получавали дарения, разпънаха политическия чадър над „Nexo“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0