Д-р Кацаров: България излиза от тъмночервената зона, броят на новозаразените намалява

Д-р Кацаров: България излиза от тъмночервената зона, броят на новозаразените намалява

Вероятно утре България излиза от тъмночервената зона. Епидемичната ситуация в страната се подобрява по всички показатели. Намалява броят на новозаразе

Вероятно утре България излиза от тъмночервената зона. Епидемичната ситуация в страната се подобрява по всички показатели. Намалява броят на новозаразените и хоспитализираните. Отчита се и спад по отношение на смъртността, бе съобщено на брифинг на Министерството на здравеопазването.
В нов цикъл на извънредна епидемична обстановка влизаме от 1 декември, заяви министър Стойчо Кацаров. Тя ще продължи 4 месеца и могат да бъдат издадени някои нови заповеди. Някои от тях ще са свързани с учебния процес. Могат да се извършват извънкласни занимания, индивидуално обучение, изпити, консултации с преподаватели.
Условието за наличие на сертификат и безопасна среда не се променя. Децата, които са се тествали сутрин, не се налага да го правят и следобед.
Малко над 1 милион и 724 хиляди души са с пълен курс на ваксинационен цикъл. Според проф. Мира Кожухарова все още високият брой на смъртните случаи се дължи на отказ от имунизация срещу COVID-19.
От 1 декември се удължава срокът, в който човек, влязъл на територията на страната без зелен сертификат, може да се освободи от карантина. От 24 часа, той става 72 часа.
Относно новия щам от Южна Африка, Кацаров заяви, че за граждани влизащи от там у нас, няма да важи условието, че на третия ден могат да се освободят от карантина.
Кацаров посочи още, че здравните власти работят заедно с МВР срещу разпространението на фалшиви сертификати за ваксинация срещу COVID-19.
Предстои на територията на страната да бъде разрешено и децата от 5 до 11 г. да могат да се ваксинират срещу COVID-19, след като Европейската агенция по лекарствата е дала становище, че това е безопасно.

COMMENTS

WORDPRESS: 0