COVID-19 може да инфектира панкреаса и да причини диабет

Новият коронавирус може да засегне панкреаса и да инфектира произвеждащите инсулин бета-клетки в тежките случаи, съобщиха Ройтерс и ДПА. Изсл

Новият коронавирус може да засегне панкреаса и да инфектира произвеждащите инсулин бета-клетки в тежките случаи, съобщиха Ройтерс и ДПА.

Изследователи от университетската болница в гр. Улм съобщават, че това обяснява подобните на диабет симптоми у някои от пациентите с COVID-19. Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Нейчър Метаболизм“.

Специалисти от университета в Кил преди това съобщиха в същото списание за 19-годишен пациент, развил диабет след COVID-19.

Мартин Вагнер, един от авторите на изследването в Улм, каза, че има поредица от случаи, в които нивата на кръвната захар се нарушават у пациенти с COVID-19.

За изследването специалистите са изложили панкресна тъкан на вируса, за да проверят дали може да бъде заразена. Изследвали са и тела на починали пациенти и са открили протеини на вируса в панкреаса, след като вече белите дробове са били чисти. Изводът на учените е, че инфекциите с вируса са по-чести и продължават по-дълго от предполаганото досега.

COMMENTS

WORDPRESS: 0