Четири години затвор за мъж, заплашвал кредитополучатели

Четири години затвор за мъж, заплашвал кредитополучатели

Варненският апелативен съд лиши от свобода за 4 години подсъдим за това, че при продължавано престъпление като длъжностно лице, с цел да принуди четир

Варненският апелативен съд лиши от свобода за 4 години подсъдим за това, че при продължавано престъпление като длъжностно лице, с цел да принуди четирима души да върнат заемите си към кредитно дружество, ги заплашил с насилие. Деянието било придружено със заплаха с убийство и с лека телесна повреда на един от пострадалите. Въззивната инстанция измени присъда на Търговищкия окръжен съд, като промени правната квалификация на престъплението – целта е била да се принудят свидетелите да се разпоредят не със свое право, както е приела първата инстанция, а със своя вещ/пари. Наказанието „лишаване от свобода“ бе намалено от 5 на 4 години. Николай К. ще трябва да заплати и глоба в размер на 5 хиляди лв.
42-годишният мъж бил регионален мениджър в дружество за бързи кредити. Отговарял и за събираемостта на задълженията. Заедно със свои колеги бил командирован в Търговище. Решили да се срещнат с изпадналите в забава кредитополучатели. На 12. декември 2017 г. групата посетила две жени на местоработата им и трета – в дома й. И трите били просрочили плащанията си към фирмата. Подсъдимият отправил заплахи към тях и семействата им, включително с убийство. При срещата си с мъж, получил заем, Николай му нанесъл няколко удара по главата и също го заплашил. Съдебно-медицинската експертиза на свидетеля е установила нанесена лека телесна повреда.
Производството пред Апелативния съд започна по жалба на подсъдимия срещу присъдата на Окръжен съд – Търговище. Николай К. помоли въззивния съдебен състав да го оправдае. За представителя на Апелативната прокуратура присъдата е правилна, а наложеното от първата инстанция наказание – справедливо.
И въззивният съд стигна до извода, че инкриминираното деяние е извършено и негов автор е подсъдимият – именно той е заплашвал потърпевшите и техни близки с насилие. Всички те го описват като груб мъж, със застрашителен външен вид. Четиримата са се почувствали заплашени в достатъчна степен, за да подадат оплаквания в полицията. По отношение на правната квалификация на извършеното Апелативният съд уточнява, че употребените заплахи са целели да се удовлетворят имуществените претенции на работодателя на подсъдимия. Заплахите не са отправени, за да поемат кредитополучателите имуществено задължение или да се разпоредят със свое право, тъй като със сключването на договорите си с дружеството, те вече са поели такова задължение – да върнат на кредитодателя получената сума. И това за тях не е право, а задължение. Заплахите са отправени с цел подсъдимият да принуди длъжниците да изпълнят поетото парично задължение, т.е. да се разпоредят с вещ/пари/.
Апелативният съд прие за основателна претенцията на защитата за намаляване на наказанието. Към отчетените от първата инстанция смекчаващи вината обстоятелства, Варненският апелативен съд добави изключително по смисъла на закона смекчаващо отговорността обстоятелство – изминалият дълъг период от извършване на деянието до постановяване на присъдата. Затова съдебният състав смята, че и минимално предвиденото наказание в размер на 5 години е несъразмерно тежко. За адекватно Варненският апелативен съд прие лишаване от свобода за 4 години.
Решението подлежи на обжалване пред ВКС.

COMMENTS

WORDPRESS: 0