Честит празник, дами!

Честит празник, дами!

Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 март. За първи път Деня на жената се отбелязва на 23 февруари през 1909 година в САЩ. Кале

Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 март. За първи път Деня на жената се отбелязва на 23 февруари през 1909 година в САЩ.
Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк.
На 27 август 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените. По предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема: Всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност, с цел да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота. На следващата година, Международният ден на жената е отбелязан в Австрия, Дания, Германия и Швейцария, а през 1913 г. във Франция и Русия.
В България денят се празнува и като Ден на майката, въпреки че според православната църква Благовещение (25 март) е християнският празник на майката и жената.
8 март е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените.
Започнал само като политическо събитие, празникът постепенно става част от културата на много страни. В някои от тях денят губи политическата си окраска и става просто повод за мъжете да изразят своята симпатия и внимание към жените около тях – нещо като комбинация от западните празници Ден на майката и Свети Валентин.

COMMENTS

WORDPRESS: 0