Черешова задушница е, почитаме паметта на починалите

Черешова задушница е, почитаме паметта на починалите

Днес е Черешова задушница – ден в памет на починалите. В неделя е големият християнски празник Петдесетница. Всички църкви възпоменават покойниците, а

Днес е Черешова задушница – ден в памет на починалите. В неделя е големият християнски празник Петдесетница. Всички църкви възпоменават покойниците, а задушницата у нас наричат “черешова” – на името на най-популярния плод, който се раздава в това време на годината.
Според библейските текстове след Възнесението на Господа входът на Царството небесно в невидимия свят на рая, е отворен. Затова в този ден Църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра, за които се моли до свършека на света. Предшестваща Петдесетница, когато са дадени даровете на Светия Дух, очистващи от всичко скверно, на задушница православната църква се моли за очистване от сквернотата на греха и опрощение на починалите с вяра в Христа.
На задушница камбаната бие траурно – с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите. Богослужебното правило е по-особено, с усърдни молитви за починалите. Службата е заупокойна, след която, както и на вечерта на предния ден, се прави обща панихида.
Опечалените по смъртта на свои близки от предния ден и на самия ден посещават гробищата, палят свещи и кандила, поставят цветя, преливат гробовете с вино, кадят над тях с тамян, носят жито и в църква, и на гробищата, и в израз на вярата във възкресението разчупват хляб и раздават донесеното от името на покойниците молитвено да се помене: Бог да прости.
Черешовата задушница е втората в годината и се пада преди Петровите пости. Всяка задушница е време за почит към починалите ни близки.
На гробища вярващите носят жито, хляб и череши, които раздават за „Бог да прости!“ за своите близки.

COMMENTS

WORDPRESS: 0