Църквата почита паметта на Свети мъченик Трифон

Църквата почита паметта на Свети мъченик Трифон

Православната църква отбелязва днес паметта на Свети Трифон, който е един от най-славните светци-лечители. Роден в град Апамия, Фригия, в Мала Азия, т

Православната църква отбелязва днес паметта на Свети Трифон, който е един от най-славните светци-лечители. Роден в град Апамия, Фригия, в Мала Азия, той произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното. Едва на 17 години той излекувал дъщерята на римския император Гордиан и с това си спечелва голяма слава. Но следващият император Декий Траян се оказва непримирим враг на християнското учение. Той заповядва всички по-тачени християни да бъдат изправени пред съд. Сред тях е и Трифон, който бива посечен с меч.
В народния календар Свети Трифон се счита за пазач на лозята. Днес по нов стил празнуват лозари, винари, градинари, както и всички, които обичат виното.
На този ден се изпълняват редица ритуали. Рано сутринта стопанката омесва хляб — пресен или квасник. Освен това сготвя и кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича „зарязване”.
Днес да почерпят всички, носещи имената: Трифон, Трифонка, Лозан, Лозанка, Гроздан, Грозданка, Радко, Радка, Рачо.

COMMENTS

WORDPRESS: 0