Църквата почита паметта на Свети мъченик Боян-княз Български

Църквата почита паметта на Свети мъченик Боян-княз Български

Днес Православната църква почита паметта на Свети мъченик Боян – княз Български. Пророчеството на Свети мъченик Боян, княз Български според българска

Днес Православната църква почита паметта на Свети мъченик Боян – княз Български.
Пророчеството на Свети мъченик Боян, княз Български според българската православна църква е свързано с покръстването на българите. Легендата разказва, че по времето на хан Крум (802-814) веднъж сред пленници попадна и ученият византиец Кинамон.
Синът на Крум – Омуртаг (814-831) забелязал влиянието му върху синове му или просто от неприязън към християнството го застави да вземе участие в една идоложертвена трапеза.
Когато се възцарил наследникът на Омуртаг, най-малкият му син Маламир (831-836), по молба на своя по-голям брат Енравота извел Кинамон от затвора и го подарил на брат си като роб, така княз Енравота под влиянието на Кинамон тайно приел християнско кръщение и бил наречен Боян.
Няма никакви фактологически сведения за него: нито къде е гробницата му, нито къде са мощите му, нито дали е съставяна служба в негова чест. Паметта му се почита на 28 март със споменаване на името му в денонощното богослужебно последование.
Княз Боян Български е познат като първия български мъченик, умрял за християнската вяра.
Боян е старинно име от прабългарски произход, което означава богат. Мъжете с това име празнуват имен ден и на 6 януари. Смята се, че е възможно и името да произлиза от славянската дума за бой.
Имен ден празнуват носещи имената Боян, Бояна, Боянка, Албена, Бойко, Бойка и Боко.

COMMENTS

WORDPRESS: 0