БСП се разграничи от действията на тримата министри от БСП, както и от целия служебен кабинет

БСП се разграничи от действията на тримата министри от БСП, както и от целия служебен кабинет

БСП излезе с позиция относно тримата членове на столетницата, които станаха част от служебния кабинет, назначен от президента Румен Радев. В нея се

БСП излезе с позиция относно тримата членове на столетницата, които станаха част от служебния кабинет, назначен от президента Румен Радев.
В нея се казва:
На 02.08.2022 г. встъпи в длъжност служебно правителство, назначено от президента Румен Радев в съответствие с чл.99, ал.5 от КРБ. В състава на правителството се оказаха трима членове на Националния съвет на БСП. Информация за предстоящите назначения не постъпи в ръководството на БСП нито от президента Радев, нито от съответните министри – Весела Лечева, Крум Зарков и Явор Гечев. Не беше спазен чл.33, т.22 от Устава на БСП, който изисква НС на БСП да утвърждава кандидатурите за министри.
Във връзка с тези действия НС на БСП:
1. Смята за недопустима намесата на президентската институция във вътрешнопартийните дела на политическите партии, в частност БСП.
2. Заявява, че БСП се разграничава от членовете на НС, назначени за служебни министри, в нарушение на Устава на БСП и няма да носи политическа отговорност за техните действия, както и на правителството като цяло.
3. Подчертава, че социалистите, назначени в правителството като министри, както и зам.-министри и областни управители, участват в лично качество и не представляват БСП.
4. Припомня, че основната задача на служебното правителство е да осигури оптимални условия за провеждането на предсрочните парламентарни избори и изисква от него да се въздържа от всякакви действия и изявления, които могат да се тълкуват като намеса в полза или в ущърб на участващи в изборите партии и кандидати.

COMMENTS

WORDPRESS: 0