Парламентарният контрол ще може да се провежда при липса на кворум

Парламентарният контрол ще може да се провежда при липса на кворум, предаде „Фокус". В предложението, внесено от депутата от ПГ на ГЕРБ Десислав

Парламентарният контрол ще може да се провежда при липса на кворум, предаде „Фокус“. В предложението, внесено от депутата от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, се посочва, че когато при проверка се установи, че в пленарната зала няма необходимият кворум, председателят на Народното събрание ще може да продължи заседанието, да го прекрати или да го прекъсне за определено време, за да се събере необходимият кворум.
В случаите на продължаване на заседанието при липса на кворум в пленарната зала може да се провежда само парламентарен контрол, но не могат да се провеждат гласувания и да се приемат актове. В случаите на прекъсване председателят може да възобнови заседанието не по-късно от един час в рамките на работното време, ако при новата проверка е налице необходимият кворум.
Текстът беше подкрепен от 86 депутати, 42 бяха „против“, а 10 се въздържаха. По време на дебатите по текста председателят на БСП лява България Михаил Миков заяви, че според Конституцията парламентът упражнява парламентарен контрол над изпълнителната власт и това не е отношение между отделни народни представители и отделни министри. Председателят на парламента Цецка Цачев посочи, че да се говори, че по времето на контрола традиционно от 11.00 часа в петък трябва да се изисква наличието на 121 народни представители, е несъстоятелно.

COMMENTS

WORDPRESS: 0