Местан: ДПС се отнася с резерви към опита да се провежда социална политика през данъци

"ДПС като ясен либерален профил, се отнася с резерви към опита да се провежда социална политика през данъци". Това каза от парламентарната трибу

„ДПС като ясен либерален профил, се отнася с резерви към опита да се провежда социална политика през данъци“. Това каза от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан по време на обсъждането на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС), с който се предлага да се въведе нулева ставка на данъка върху добавената стойност за стоки, които са произведени в България, като хранителни продукти, лекарства, учебници и учебни помагала, предаде „Фокус“.
„Социалната политика се провежда през бюджета и в този смисъл смятаме, че 43 НС трябва да продължи политиката на приемственост по отношение на закона за ДДС от гледна точка на съхраняването на унифицираната ставка. Взех думата най-вече, за да коментирам един аспект на прилагането на Закона данъка за добавената стойност, който стои извън тялото на самия закон. Става въпрос, че в недалечно минало наблюдавахме порочна практика на възстановяване на ДДС“, заяви Местан.
„Колкото и да е силен рефлексът да отричате всичко сторено в предишни управления, едно трябва да се признае на кабинета „Орешарски“ – прекъсна порочната практика на политическата целесъобразност при възстановяването на данъка на добавената стойност и по всеобщо признание на бизнеса, данъкът се възстановяваше по поредността на настъпилото задължение от страна на държавата“, допълни Местан.
Според него новият кабинет трябва да демонстрира ясна приемственост, категорична и по отношение на равнопоставянето на всички бизнес субекти в страната.
„Това е най-важният въпрос днес, свързан с ДДС. Затова като либерална партия, няма да влизаме в спора между идейни съмишленици“, каза още Лютви Местан.

COMMENTS

WORDPRESS: 0