Очаква ни цяла седмица студ

Идва цяла седмица студ. Температурите ще паднат под нулата в петък срещу събота. Най-студено през почивните дни ще е в Габрово и Велико Търново,

Идва цяла седмица студ. Температурите ще паднат под нулата в петък срещу събота. Най-студено през почивните дни ще е в Габрово и Велико Търново, където живакът ще падне до -4 градуса. В столицата и в Родопите пък ще е -2. Очаква се в съботния ден част от страната да се събуди в сняг. По планините ще натрупа пък до 15 сантиметра бяла покривка. Заради това кметовете вече са готови да извадят снегорините.
Около нулата и минусови ще останат минималните температури в половин България и през цялата идна седмица. През деня живакът няма да се вдигне повече от 8 градуса. По-топло ще е само по морето, където температурите ще са над нулата.
Преди зимата да ни връхлети обаче, идва порция от порои. От НИМХ предупредиха, че до тази вечер в Западните и Южните райони ще завали дъжд. В четвъртък на места валежите ще са обилни, като в отделни райони ще достигнат 50-60 л/кв.м. Има опасност реките в Западна и Централна България да прелеят, обявен е червен код за река Върбица в Златоград.
Заради идващите студове топлофикациите обявиха, че са готови да пуснат по-рано парното. EVN вече започна да пуска топлото към детски градини, училища, болници и хотели. По-рано ще се пуска парното и на блокове, които са заявили това предварително. Великотърновската топлофикация също има пълна готовност да пусне парното. Същата е ситуацията и в Перник.
По закон парното се пуска към всички, когато в три последователни дни средната денонощна температура на външния въздух е по-ниска от 12 градуса, като се взима под внимание и дългосрочната прогноза за следващите 7-10 дни.

COMMENTS

WORDPRESS: 0