И от КНСБ поискаха оставката на Петър Москов

КНСБ алармира за предвиждани промени в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, с които здравноосигурените лица ще бъда

КНСБ алармира за предвиждани промени в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, с които здравноосигурените лица ще бъдат „дарени“ с правото да заплащат за медицинска помощ.
Постановлението, което е подготвеното от министър Петър Москов, е в движение по законодателната пътека, като намеренията са при първа възможност то да бъде внесено за обсъждане и приемане в Министерски съвет, информират от КНСБ.
Наредбата дописва закона, а от там и Конституцията, като „благосклонно“ предоставя право на здравноосигурените лица да получат медицинска помощ „и срещу заплащане“; позволява на същите тези лица да не упражнят конституционното си и законово уредено право на безплатна медицинска помощ, а по тяхна преценка да получат достъп до такава по цени и условия, определени от съответното лечебно заведение.
КНСБ възприема тези предложения не само като скандални, но като форма на склоняване към отказ от ползване на права, възможен рекет и опряно на правни норми изнудване на здравноосигурените лица с цел да се гарантират приходите на лечебните заведения.
На фона на тази ситуация КНСБ заявява, че няма да допусне подобни опити за орязване на права на здравноосигурени лица. Синдикатът настоява за незабавно свикване на тристранния съвет и предупреждава, че ако тези промени станат факт, без да се вземе неговото становище, ще сезира Върховния административен съд.
Ако една реплика не е достатъчна за оставка на министър Москов, то този проект на постановление е повод сам да си подаде оставката, към което настойчиво го призоваваме. Оставката на Москов бе поискана и от ДПС.

COMMENTS

WORDPRESS: 0