Забраняват на полицаите да спират за скорост

Полицаите вече няма да може да ни спират заради превишена скорост. Вместо това контролът ще става само с камери, обяви вътрешният министър Весел

Полицаите вече няма да може да ни спират заради превишена скорост. Вместо това контролът ще става само с камери, обяви вътрешният министър Веселин Вучков.
Глобяването за бърза скорост вече ще се прави след заснемане на нарушението от стационарни или мобилни камери, които издават електронен фиш.
„Водачът няма да се спира на пътя, а ще бъде призован по общия ред да получи административен акт за установяване на нарушение в районното полицейско управление по местоживеене“, обясни на специална пресконференция министър Вучков. На нея той представи мерки за контрол на движението, които да намалят корупцията по пътищата.
Служители на Охранителна полиция няма да имат право да спират шофьорите за нарушения по пътищата.
Ще могат да го правят само катаджии, оборудвани задължително с камери и микрофони, каза Вучков. Той представи нови мерки за контрол на пътното движение. Те са в сила от вчера, а целта е с тях да се намали корупцията по пътищата.
„Всички пътни полицаи имат униформа с широки светлоотразителни кантове и надписи „Пътна полиция“. Само техните фуражки са бели. При ниски температури под 5 градуса те могат да ползват черна плетена шапка с надпис „Пътна полиция“. Те имат и бадж със снимка, на който има име и идентификационен номер“, обясни министърът как да разпознаваме кой има право да ни спира.
За охранителните полицаи има едно изключение. Те все пак ще могат да спират коли, но само за обща проверка – за самоличност, регистрации, багаж и материали, а не за нарушение на движението по пътищата.
Вучков обясни, че вече е подписал заповеди, инструкции и правила за новата организация за контрол на движението. Основната цел е да се ограничи до минимум прекият контакт между проверяващи и шофьори.
„Ако такъв контакт се наложи, той трябва да бъде в условията на контрол от техническо средство – видео и аудиозапис“, добави вътрешният министър. Резултатите от всички проверки ще се докладват от дежурните полицаи в съответните управления, трябва да се съобщава и защо е спрян автомобилът.
Проектозаконът на МВР, който цели да върне мобилните камери на пътя, е почти готов. Според Вучков пускането им ще реши 80% от проблема с корупцията по пътищата.

COMMENTS

WORDPRESS: 0