Местан: Най-лошият вариант са нови избори, още по-лош вариант е безпринципна коалиция с участието на национал-популистки формации

Ако управлението е евроатлантическо, може да разчита на наша подкрепа, независимо дали участваме или не. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан

Ако управлението е евроатлантическо, може да разчита на наша подкрепа, независимо дали участваме или не. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан след заседание на ДПС в Народното събрание, предаде БГНЕС.
„Имам ясен мандат да представя позиция в полза на съставянето на силно проевропейско евроатлантическо правителство на България и смятаме, че това е правилният изход от този сложен ребус, пред който ни изправи избирателят с вота си на 5 октомври“, каза още Местан.
Според него най-лошият вариант са нови избори, още по-лош вариант е безпринципна коалиция с участието на национал-популистки формации.
„Ако Борисов говори за трипартийна коалиция между ГЕРБ, РБ и ПФ, в която коалиция лидерите на тези 3 партии да участват като министри, това е ярък пример за неприемлива от ДПС антиевропейска коалиция. Ние заявихме много ясна позиция, че сме готови да изиграем много позитивна градивна роля за намирането на формулата на стабилно управление без да поставяме условия за наше участие в този кабинет. ДПС е достатъчно зряло да не поставя въпроса за това кой влиза с министри, преди въпроса за характера на управлението“, уточни Местан.
„Всеки път, когато ми задавахте въпроси през мандата на 42-рото НС как ще коментирате тази коалиция, не е ли тя безпринципна, отговарях едно и също. Казвах: Не искам да съм лош пророк, но и ако след следващите парламентарни избори, ако избирателят ни изправи пред ситуация без мнозинство за нито една партия, ако даде мнозинство на партия от едно и също семейство, ще го пращаме ли избирателят пак на избори. Трудно намираме решение на казуса, защото явно не сме възпитали у себе си онова, което определяме като коалиционна политическа култура“, каза още лидерът на ДПС.
Според Местан няма причина поради, която Александър Методиев да не се закълне. „Новото в стила на ДПС е, че ние ще говорим с езика на фактите за всяка анти ДПС митологема. Ние започваме този разговор с разговора за зловонието КТБ. Искаме пълната истина за КТБ. А чии злокобни политически фигури и кои политически сили ще изплуват от трезорите на КТБ е въпрос, чиито отговор дължим на българското общество. Така ще говорим и за всички останали теми, например за купуването на гласове. И този разговор ще бъде отвъд мита, че една партия купува гласове, това ще бъде разговор за необяснимия ръст от 12 пъти за някои други политически сили в определени избирателни райони. Няма да позволим разговорът за системните пороци на българската демокрация да се сведе до мита за една партия, още по-лошо като разговор за няколко персони. Трябва да се проведе дълбок разговор за системните пороци на българската демокрация. Готови сме и за разговора с назначенията, в това число и в съдебната власт. Да видим как става това, дали е възможно една партия с двама, предложени членове от нея пред ВСС, да кадрува в съдебната система, при положение, че предложенията се вземат с 13 гласа за по-ниските етажи и с цели 17 гласа за по-висшите ръководители. Кои са останалите 15 участници в този процес, запита Местан.
Той подчерта, че ДПС е готово за много откровен разговор по всички въпроси, които засягат политическата система. „Днес не съм съвсем убеден, че останалите лидери са готови за такъв разговор. Ще видите едно ново ДПС, което не само, че няма да бяга от злободневните въпроси, в това число и за анти ДПС внушенията, а обратно, ще инициира тези разговори. Започваме със зловонието КТБ. Няма наша номинация за шеф на БНБ, нямаме никакви такива амбиции, що се отнася до разговора за КТБ, първо, дължим истината – защо се е стигнало дотук, има ли задкулисна връзка. Поставяме въпроса и ще видите кой е част от тази връзка. Аз бих искал да видя чии фигури ще изплуват от трезорите на КТБ. Ние искаме пълната истина за всички връзки в КТБ“, каза Местан.

COMMENTS

WORDPRESS: 0