Пловдивският апелативен съд решава за постоянния арест на Ахмед Муса

Апелативният съд в Пловдив ще разгледа жалбите на седемте арестувани при специализираната акция на ДАНС в ромския квартал на Пазарджик срещу пос

Апелативният съд в Пловдив ще разгледа жалбите на седемте арестувани при специализираната акция на ДАНС в ромския квартал на Пазарджик срещу постоянното им оставане в ареста, предаде БНР.
Обвиненията срещу тях са за подстрекаване към война и налагане на антидемократична идеология, разпространяваща идеите на терористичната организация Ислямска държава. Като ръководител на групата е сочен мюсюлманският и ромски водач Ахмед Муса Ахмед.
Припомняме, че по време на акцията на ДАНС бяха претърсени 49 адреса в цялата страна. Открити са над хиляда тома литература, съдържаща призиви за джихад. По време на 6-часовото заседание на Пазарджишкия окръжен съд в края на миналата седмица, прокуратурата представи част от доказателствата, сред които и книга с указания, как трябва да се води „война с меч до пълното подчиняване на неверниците“. Освен иззетите материали при претърсванията, обвинението се позова и на разпити на 17 свидетели, от които седем пред съдия, както и на трима със скрита самоличност. Най-тежките мерки – задържане под стража за седмината арестувани бяха наложени след като съдът прецени, че има опасност, ако обвиняемите излязат на свобода, да продължат да развиват опасната си дейност. Взета беше под внимание и представената по време на заседанието справка, че по-голямата част от задържаните не живеят на адресите, посочени от тях. Освен това, често пътуват извън страната в посока Европа и Турция и е възможно да се укрият при свои съмишленици. Заседанието на Пловдивския апелативен съд, който трябва да разгледа жалбите на обвиняемите срещу наложеният им постоянен арест е насрочено за 10 часа.

COMMENTS

WORDPRESS: 0