Червен код: Марица и Тунджа оставят Пловдив и Стара Загора без ток?

Има опасност заради реките Марица и Тунджа още български градове да останат без ток. Сред застрашените са Пловдив и Стара Загора. Червен код дне

Има опасност заради реките Марица и Тунджа още български градове да останат без ток. Сред застрашените са Пловдив и Стара Загора. Червен код днес бе издаден и за опасност от преливане на река Марица край Свиленград, където тази сутрин нивото на водата премина критичните 5 метра, съобщава bTV.
Според прогнозата, обявена от регионалното министерство, се очаква постепенно понижаване на речното ниво, съобщава „Марица“.
Бедствено положение е обявено и в старозагорската община Гълъбово. Днес без ток остана целият град, без болницата и няколко административни сгради, след като река Сазалия преля и наводни подстанция на EVN. Почти всички къщи в ниската част на града са наводнени, а хората са предупредени, че може да се наложи и евакуация. Компанията EVN е осигурила резервно захранване за Гълъбово и селата в района, а военните ще се включат с инженерен екип за ремонта на наводнената подстанция. По-рано днес бедствено положение бе обявено и в община Раднево. Много села там са без вода.
Остава „червен код“ за тревога за Тунджа при Елхово. Има реална опасност да бъдат залети ниските части на града, земеделските площи и спортните площадки около реката, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.
В резултат на оттичането на реката към нейното устие и наложилото се изпускане на води от язовир Жребчево, се очаква нова вълна от около 30 см. В Ямбол максималните критични нива ще бъдат достигнати на 5 срещу 6 декември, а в Елхово на 6 декември. Съществува реална опасност да бъдат залети ниските части на град Елхово, земеделските площи и спортните площадки около реката.
Въпреки спрелите валежи в голяма част от Ямболска област нивото на река Тунджа в Елхово продължава да се покачва и наближава критичните 395 сантиметра.
По данни и прогнози на НИМХ утре ще вали в цялата страна. По-значителни ще са валежите в Централна България, очакваното количество валежи за Източна и Западна България ще е между 3-10 л/кв.м, в югозападните райони до 15 л/кв.м, в Централна България – 10-25 л/кв.м.

COMMENTS

WORDPRESS: 0