Лютви Местан: Защо не върнете Дянков от Москва да го питате защо по негово време КТБ набра сила?

В свое изказване при дебатите по актуализацията на Бюджет 2014 Лютви Местан засегна основната причина за нуждата от още пари в хазната – според

В свое изказване при дебатите по актуализацията на Бюджет 2014 Лютви Местан засегна основната причина за нуждата от още пари в хазната – според него, това е фалитът на КТБ. „Когато говорим за фалита на КТБ, смирението не е достатъчно, трябва ни катарзис – тежък, дълбок, всеобхватен, както и конкретна политическа и наказателна отговорност. Защото парите за тази банка ще се изплащат от всички български граждани и не можем да се правим, че нищо не се е случило“, каза лидерът на ДПС.
Местан посочи, че партията му настоява за наказателна отговорност на основата на безспорно установената истина. „Пет редовни и две служебни правителства са действали в периода на възникване и набъбването на това нещо, което днес трудно можем да определим като банка. Самото зачатие не е било непорочно, а възмездно“, анализира Местан.
Според него банката е набрала сила по времето на финансовия министър на ГЕРБ в първото правителство на Борисов – Симеон Дянков. „Защо не си го върнете от Москва, да го питате“, каза още лидерът на ДПС.
Местан посочи, че днес виждаме месечни тлъсти хонорари на определени хора и политически сили, било за консултантски услуги или наеми. „Нека да се каже има ли сред тях хора от партията ДПС, за да се спре с непрекъснатото продуциране на митологеми, че КТБ е банката на сараите“, смята лидерът на ДПС.
„Декларирам, че ще подкрепим всички предложения за един закон, който да покаже истината за фалита на тази банка. Ако бъдем уличени и ние, ще поемем своята отговорност, същото искаме и от останалите политически сили“, допълни той. Според него служебният кабинет на Близнашки също носи вина за липсите в държавната хазна, като е изразходвал над 300 милиона лева над планираните за периода, в който управляваше.
Местан съобщи, че подкрепят актуализацията на бюджета, но ще гласуват против предложения закон, защото не приемат разпределението на допълнителните средства и не се отчита преразходът на служебното правителство.

COMMENTS

WORDPRESS: 0