Горанов: С актуализацията на бюджета показахме как се прави политика

Внасяме законопроекта за актуализация на бюджета за 2014 г. само, за да отразим виждането си как трябва да се прави политика - честно, консерват

Внасяме законопроекта за актуализация на бюджета за 2014 г. само, за да отразим виждането си как трябва да се прави политика – честно, консервативно и пазейки, държавата като коректен платец. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на заседание на Временната комисия по бюджет и финанси, предаде БГНЕС.
Ако нямахме идея, че натрупаните проблеми в отделните системи трябва да бъдат решени и финансирани, нямаше да внесем такава актуализация, посочи Горанов. Той заяви, че обикновено вносителят трябва да защитава законопроекта, който внася. На него, обаче му било трудно да го защити, защото не отразява нито едно от вижданията му за начина, по който трябва да се управляват публичните финанси.
Чува се от различни страни да свалим дефицита под 3 %, да свием разходите-да и ние го искаме и ще го направим, но сега държавата трябва да бъде коректен платец, отсече Горанов. Той акцентира, че най-голямото неблагополучие по отношение на бюджета за 2014 г. идва от твърде оптимистично планираната приходна част на бюджета. Според него тя е могла да се изпълни, но това е изисквало сериозни усилия, което не се е състояло. Резултатът е над 1 млрд. и 60 млн. лв. по-малко приходи, отколкото министър Чобанов беше предложил. Не можаха да се овладеят и проблемите в здравеопазването. Прие се Закон за МВР, финансово необезпечен, който разду разходите в системата на МВР, подчерта финансовият министър.
Можеше да не внесем актуализация, тогава държавата щеше да спре да плаща. Сега узаконяваме сметката, но не на новото правителство. Свръхдефицитът не е виждането ни за фискалната позиция, неизпълнението на приходите също, но сме длъжни да узаконим случващото се през изминалата една година, коментира той.
Министърът на финансите обобщи, че в проекта за актуализация на държавния бюджет за 2014 г. са предложени стъпки за намаляване на разходите там, където е възможно, решаване на най-неотложните проблеми в отделни системи и текстове, свързани с преодоляване на неблагополучията в банковата система от лятото. Необходимо е, според него, осигуряването на нужното финансиране, така че държавата да гарантира, че в началото на декември всеки български гражданин, който е бил вложител в КТБ ще си получи достъп до средствата. Има и текстове, които поправят някои несъвършенства на действащото законодателство и гарантират, че достъпът до средствата на вложителите в КТБ ще бъде гарантиран и те максимално бързо ще си получат средствата, каза Горанов. Той заяви, че бюджетът за 2015 г. ще бъде с дефицит под или равен на 3 на сто от БВП.

COMMENTS

WORDPRESS: 0