В съда: Тефтерите са на Златанов, той се хвана за сърцето

Почеркът в тефтера е на Филип Златанов, обясни пред Софийски апелативен съд експертът Валери Костадинов. "Имах съмнения, че Искра Фидосова е пис

Почеркът в тефтера е на Филип Златанов, обясни пред Софийски апелативен съд експертът Валери Костадинов. „Имах съмнения, че Искра Фидосова е писала в тефтера, но съмненията отпаднаха, почеркът е на Златанов“, коментира Костадинов пред магистратите, цитиран от Би нюз.
Вещото лице обясни, че е направил 2 експертизи върху оригинал, само един тефтер от 29 номерирани страници. Според Костадинов, тефтерът е един и черен, за другия – цвят бордо, той бил чувал само от медиите.
Защитата на Златанов пък му поиска отвода, защото бил предубеден и се бил срещал няколко пъти със Златанов. Същевременно стана ясно, че Костадинов се е подписал в следствието под протокол, че експертизата е правена по копие на тефтера. Самото вещо лице каза, че няма обяснения как е станало това. Бившият председател на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов призна преди заседанието пред журналисти, че е притеснен за делото. За пореден път Златанов отказа да посочи кой стои за инициалите в тефтерите, които съвпадат с имената на видни политици. Златанов каза, че не е виждал тефтерчето от 1,5 г.
Адвокатът му пък отказа директни отговори с мотива, че първо ще чуе заключенията на експертизите, назначени по делото и посочи, че страниците не са давани в цялост на нито една медия.
Софийски апелативен съд гледа делото срещу бившия председател на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов след кражбата на тефтерчето му с инициалите. Според прокуратурта, Златанов е използвал правомощията си, за да набави за други хора облага или да им причини вреда, смятат от обвинението. Веществено доказателство по делото е именно тефтерчето на Златанов, в което има записки за това кои личности да бъдат ударени, сред които политици, както и нареждания за хора с инициали ББ, ЦЦ и ИФ.
На първа инстанция Филип Златанов беше осъден на три и половина години затвор за престъпление по служба.
Съдът отхвърли днес експертиза на вещото лице Костадинов. Причината за това е, че вещото лице не е виждало оригиналите, а е работил по впечатленията си, които е придобил, правейки експертиза по време на досъдебното производство, съобщава БНТ. Тефтерите, които са доказателства по делото срещу Златанов, са били предоставени на вещото лице Стефан Бенчев за графическа експертиза с постановление на следовател от 30 септември 2014 г. Магистратите обаче приеха заключение, че на 20 април 2012 г. подсъдимият Филип Златанов собственоръчно е написал резолюция с текст „Дянков и Мавродиев се бият“. Защита на Филип Златанов изрази съмнения върху коректността на експерта и поиска разпечатка на неговите теле разговори с подсъдимия, за да се постанови кога Залтанов е дал образец на почерка си пред вещото лице.
По време на съдебното заседание Златанов се почувства зле. Той се масажираше в сърдечната област когато съдия Иван Стойчев, който е докладчик по делото го прикани да даде обяснение. След консултация с адвокатите си те поискаха почивка, след това ще стане ясно дали той ще дава обяснения. Лекар от Съдебната палата дойде да премери кръвното на Златанов по време на почивката на делото. След почивката ще се разбере дали Златанов ще дава обяснения или ще откаже. 

COMMENTS

WORDPRESS: 0