Махат олиото от пакетите за бедни, на негово място ще има локум

В пакетите с храна, които наесен ще получат най-бедните българи, няма да има олио, нито каквато и да било друга мазнина за готвене. Това стана я

В пакетите с храна, които наесен ще получат най-бедните българи, няма да има олио, нито каквато и да било друга мазнина за готвене. Това стана ясно при представянето на оперативната програма, по която ще се предоставят помощите. При съставянето на пакетите са ползвани препоръките на здравното министерство кои храни са здравословни, обясни шефът на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов. МЗ препоръчало в пакетите да бъде включен зехтин, защото е най-щадящата здравето мазнина. В България обаче зехтин не се произвежда, а социалният министър Ивайло Калфин държи възможно най-голяма част от закупуваните стоки да бъдат родно производство.
В пакетите на стойност 76 лв., които ще получат над 255 хил. бедни българи, ще има консерви с боб, леща, месо, бяло брашно, булгур, лютеница, захар, мед, бисквити, вафли и локум, каза Иванов.
„Оказа се обаче, че в България не се садят достатъчно боб и леща, за да може тези консерви да са с изцяло българска продукция“, обясни вицепремиерът Калфин. Пакетите ще бъдат раздавани през есента, а поръчката за храните ще бъде обявена до 15 май. Тази година за хранителни помощи ще бъдат дадени 24 млн. лева. Освен за бедните, ще бъде подготвен и резерв от 10 хил. пакета, които да бъдат раздавани на пострадали при бедствия.
6 млн. лева са заделени за разкриването на обществени трапезарии за социално слаби и скитащи. Те ще получават топъл обяд от супа, основно, а ако останат пари – и десерт, общо за 2,30 лв.

COMMENTS

WORDPRESS: 0