Според Борисов България скоро ще стане износител на газ

България ще бъде износител на газ, а в два от тези блока - "Силистар" и "Терес", има и много големи находища на нефт. Това е коментирал министъ

България ще бъде износител на газ, а в два от тези блока – „Силистар“ и „Терес“, има и много големи находища на нефт. Това е коментирал министър-председателят Бойко Борисов на днешното редовно заседание на кабинета при обсъждането на точката от дневния ред, с която се дава разрешение за проучване и търсене на нефт и природен газ, подземни богатства в площта „Блок – 1-14 Силистар“. По думите на Борисов това са най-смелите решения, които това правителство ще вземе.
Проблемите на предишното ни правителство започнаха след като пуснахме на концесия добива на газ в Черно море, е напомнил премиерът. „Нашите огромни проблеми, на предишното правителство, дойдоха след като пуснахме на концесия добива на газ в акваторията на Черно море – „Хан Аспарух“, и го взе голям европейски консорциум: „Репсол“ – испанската, френската „Тотал“ и австрийската „OMV“.
По думите му България ще се превърне в конкурент по износа на газ, защото находищата са огромни. Премиерът посочва още, че изграждането на интерконектори ще продължи.
„След няколко години България ще изнася газ и тогава мога да гарантирам, дано сме живи да го видим – и евтино електричество, евтино топло, и парно, евтина вода и огромен ръст на икономиката. Повярвайте ми, тогава ще дойде индустрията на Европа да стои тук, защото ще е близко до тази газ“, прогнозира Борисов .
Той посочва още, че от находище „Галата“ в момента страната ни покрива 10% от нуждите си.
„Искам да знаете, че с приемането на днешното решение се подлагаме на огромен натиск. Искам да знаете, че го правим с ясното съзнание, че не бъдещите, това поколение още ще се възползва от природните богатства на България“, коментира премиерът .
Той посочва, че с тези решения „ще нервираме страшно нашите конкуренти по добив, производство и продажби на газ в целия регион“, с тези решения страната ще се яви на най-конкурентния и най-тежкия пазар – пазарът на газ в света.

COMMENTS

WORDPRESS: 0