Калфин изненадан от критиките на ДПС

Вицепремиерът Ивайло Калфин не смята, че ДПС има основание да критикува намерението родителите на малолетни родилки да бъдат лишавани от детски

Вицепремиерът Ивайло Калфин не смята, че ДПС има основание да критикува намерението родителите на малолетни родилки да бъдат лишавани от детски добавки.
„Мисля, че тези, които коментират, не са прочели това, което ще предложим и няма къде да го прочетат. В понеделник в Министерството на труда и социалната политика ще представя законопроекта за подпомагане на семействата с деца и там ще можем да обсъдим този въпрос“, заяви вицепремиерът, цитиран от БНР.
По повод обявеното от частните пенсионни фондове, че има ново писмо от Европейската комисия с въпроси по пенсионната реформа, вицепремиерът обясни, че последното писмо е от началото на 2014-а година и има по-скоро технически характер.
 „И вчера бях попитан по темата, затова сложихме това писмо от Еврокомисията на страницата на министерството. То е от началото на 2014 г. и няма нищо общо с предлаганите сега промени“, отговори Калфин на въпрос дали заради промените в пенсионните фондове страната ни може да бъде подложена на наказателна процедура.
 По думите му, ЕК пита дали биометричните таблици за продължителността на живота и изплащането на пенсиите за мъже и жени са еднакви. Калфин поясни, че поради по-голямата продължителност на живота на жените биометричните таблици предполагат по-дълго изплащане на пенсии при натрупани суми в капиталов фонд, тоест по-малка месечна пенсия. „Ако е така, ЕК би смятала за дискриминация жената да получава по-малко от мъжа, защото животът на жените е по-дълъг“, посочи вицепремиерът по социалните въпроси.
 Ивайло Калфин не смята, че ябълката на раздора с дружествата са професионалните фондове:
„За разлика от универсалните, професионалните вече трябваше да започнат да изплащат пенсии – не случайно не започват. Някъде има по-малко вноски, които са внесени. И ако те днес започнат да се прилагат професионалните схеми, както са замислени – много хора ще получат по-ниски пенсии, отколкото им се полага. Очевидно, че това не е приемливо. Поне по професионалните фондове мислим заедно. Поне аз досега не съм имал конфликт с представителите на фондовете. Не е за пръв път този проблем. Те самите нямат интерес да се започне една система, която не е добра за работа“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0