Полицайката, унизила Борислава с претърсване на интимните й части, минала успешно през детектора на лъжата

Полицаите, присъствали на обиска на 20-годишната студентка Борислава Латинова, ще минат на детектор на лъжата, съобщи шефът на СДВР Младен Марин

Полицаите, присъствали на обиска на 20-годишната студентка Борислава Латинова, ще минат на детектор на лъжата, съобщи шефът на СДВР Младен Маринов. Служителката от 4-о РПУ, която лично е правила претърсването, вече е издържала теста.
Латинова се оплака, че в четвъртък вечерта е била съблечена и опипвана от полицайката. По случая се води вътрешна проверка, отделна от разследването на прокуратурата.
„Ако се установят нарушения, те ще бъдат докладвани на магистратите“, каза Маринов, съобщава „24 часа“.
Имало доклад за проверката на аудито, в което момичето е било с приятели. Не е ясно обаче дали е бил съставен протокол за обиска.
Както вече писахме, петицията в подкрепа на студентката от Югозападния университет Борислава Латинова и срещу полицейското своеволие, набира скорост в Благоевград. Започна събирането на подписка, в основата на която са Десислава Ангелова от Симитли, която учи „Международни отношения“ заедно с нея, и братът на момичето Йордан Латинов, първокурсник по „Право“ в ЮЗУ. Само за няколко часа вчера подписката бе подкрепена от 40 студенти, пише struma.bg.
„Борислава е много добро и интелигентно момиче. Това, което се е случило с нея, е безобразие. Не е редно да се постъпва така – да я разсъбличат на улицата, след като има специален ред и места“, каза студентката Десислава Ангелова.
„Разбрах, че сестра ми е „изнасилена“ от полицайка и подложена на жестоко унижение. Сестра ми е слънчев човек, а сега е като побъркана. Затвори се в себе си, не иска никой да вижда. Днес е била на психолог, дано да намери сили да се справи. Тя не е криминално проявена и това е било установено веднага при полицейската проверка. Нашите родители са достатъчно богати, нямаме материални проблеми. Баща ми е богослов, който е опазил имотите на Софийска митрополия от разграбване, а майка ми е шеф на отдел в Софийска военна прокуратура“, каза Ивайло Латинов.
Борислава пусна жалби в понеделник в прокуратурата и полицията, придружавана от баща си Христо Латинов. „Детето е депресирано, шокирано и емоционално сринато. Изтриха усмивката й от лицето. Гадно и грозно е това, което се случи. Да ти бъркат в панталона, да те питат защо не носиш сутиен, дали не са ти малки циците, да ти се смеят ехидно, а хората като минават, да снимат, защото мислят, че се снима порнофилм… Този ужасен абсурд е преживяла моята дъщеря. Тя не пие алкохол, не употребява наркотици, но има един порок – стои много пред компютъра. Сега е смазана, но благодарение на хората, които й се обаждат и пишат във Фейсбук, ще се изправи. Едно момиче от Виена се свърза с нея, за да й даде кураж, и разказа, че също е преживяла в България нещо подобно преди 5 години. След това заминала за Виена. Дъщеря ми я попита дали е съгласна да разкаже за нейния случай, но отговорът на това момиче ме потресе: „Аз забравих тази държава, искам и държавата да ме забрави“. Ние обаче няма да се откажем. Днес пуснахме жалби до Районна прокуратура, до Главна прокуратура, до СДВР, ще пуснем и до Комисията за защита правата на човека“, обясни вчера пред „Струма“ бащата Христо Латинов.
Самата Борислава каза пред репортер на „Струма“, че се чувства силно депресирана от преживяното и засега няма сили да влезе на лекции в ЮЗУ. „Болно ми е, че се прочух по такъв начин, изпитвам срам от унижението. Психологът днес ми каза, че не бива да се срамувам. Ще представя бележка в катедрата за пропуснатите упражнения, тъй като може да имам проблем със заверката. Много съм благодарна на моите колеги и преподаватели, които изразиха подкрепата си, на деканката“, каза първокурсничката по „Международни отношения“ Борислава Латинова.
Подписката в нейна подкрепа ще продължи няколко дни пред входа на Правно-историческия факултет, след което ще бъде връчена в няколко институции, като студентите планират да се обърнат и към правозащитници.

COMMENTS

WORDPRESS: 0