Прокуратурата в Марсилия: Вторият пилот умишлено е свалил самолета

Вторият пилот е инициирал падането на самолета на „Джърмънуинг" във Френските Алпи. Това съобщи прокуратурата в Марсилия, като добави, че действ

Вторият пилот е инициирал падането на самолета на „Джърмънуинг“ във Френските Алпи. Това съобщи прокуратурата в Марсилия, като добави, че действията на втория пилот са били преднамерени, съобщи AFP, цитиран от Фокус. По данни на прокуратурата, първият пилот е бил заключен извън пилотската кабина и не е бил пуснат да влезе. По-рано авиационните експерти коментираха изтеклата информация за записа от черната кутия на катастрофиралия над Алпите самолет, като заявиха, че смърт или припадък може да е причина за това пилотът или пилотите да не са предотвратили сблъсъка на самолета с планината.
„Щом пилотите не са попречили на самолета да се удари в планината, то това би могло да означава, че те са били в безсъзнание или мъртви, може да са решили да умрат или да са били принудени“, казва експерт. По-рано запознат източник заяви, че последните звуци от записа от пилотската кабина свидетелстват, че някой излиза, после се чува чукане на вратата, но не последва отговор. Чукането се усилва и накрая някой се опитва да разбие вратата. Източникът не уточнява кой от пилотите е излязъл, но според вестник Le Monde това е вторият пилот.
След атентатите на 11 септември 2001 година мерките за сигурност в самолетите бяха засилени. Вследствие на това разрешение за отваряне на вратата на пилотската кабината може да даде само пилотът, който е в кабината.
Германската нискобюджетна авиокомпания „Джърмънуингс“ заяви, че не е получила потвърждение на информацията, че единият от пилотите на разбилия се във френските Алпи самолет A320 е напуснал пилотската кабина и не е успял да се върне. „В момента нямаме информация от компетентните органи, която да потвърждава това“, се казва в изявление на „Джърмънуингс“. В текста се подчертава, че сътрудниците на компанията правят всичко възможно, за да получат цялата информация, но в същото време не искат да участват в спекулации.
В същото време, версията за експлозия почти бе отхвърлена, след като специалистите анализираха големината на отломките. Координаторът на спасителните екипи на мястото на катастрофата заяви, че повечето от отломките са малки, а най-голямата открита част от самолета е с размерите на автомобилна врата.
По думите на директора на френското Бюро за разследване и анализи Реми Жути дребните отломки са типични за сблъсъци с голяма скорост. Френските власти посочват, че самолетът вероятно се е разпаднал на парчета, след като се е ударил в планинския склон, а не се е взривил във въздуха. При експлозия по време на полета обикновено отломките са разпространени на много по-голяма площ, а самите парчета са доста по-големи, каза Жути.

COMMENTS

WORDPRESS: 0