Изровиха скелет в центъра на Варна, оказа се на гигант

Археолози откриха скелет в разкопките в центъра на Варна. Човешкият скелет е с видимо много големи размери. Част от него е под останките на креп

Археолози откриха скелет в разкопките в центъра на Варна. Човешкият скелет е с видимо много големи размери. Част от него е под останките на крепостната стена на античния Одесос, част от която бе разкрита преди няколко дни.
Стотици хора се трупват около находката на ремонтиращия се център във Варна. Скелетът, който се подаде на около 20 метра от късноантичната делва пред морския храм „Св. Николай Чудотворец“, най-вероятно е на човек, живял в края на четвърти или началото на 5-ти век. Това обясни доц. д-р Валери Йотов.
По думите му човекът най-вероятно е бил погребан там, като смъртта му според работната хипотеза, е настъпила при работен инцидент или някакво друго събитие край крепостната стена. За погребението му е използвана траншея – строителен изкоп. За това, че човекът е погребан, историците съдят по разположението на тялото му между посоките – изток и запад и ръцете, които са на кръста.  Йотов каза още, че находката е част от цялостното проучване край крепостната стена на Късноантичния Одесос. То стартира, когато по време на ремонтни дейности под асфалта се показа късноантична делва.
В момента е на дневен ред да бъде открих входа на стария град, коментира той.

COMMENTS

WORDPRESS: 0