Цветан Цветанов обясни как Слави Бинев оглави комисията по култура и медии

Разпределението на позициите за председатели, заместник-председатели и членове в постоянните комисии на Народното събрание стана след двуседмичн

Разпределението на позициите за председатели, заместник-председатели и членове в постоянните комисии на Народното събрание стана след двуседмични разговори с всички партии в парламента. Това заяви в позиция до медиите председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов  относно назначението на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура и медии.
Припомняме, че днес председателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов заяви, че номинацията на Слави Бинев за шеф на парламентарната комисия по култура и медии е била по идея на Цветанов.
„Конкретния казус около медийната комисия изглеждаше по следния начин. От Патриотичния фронт (ПФ) заявиха желание да поемат председателството на три комисии, за да съответства работата им на ангажимента да подкрепят управлението на правителството. Възможностите за това бяха: Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите (която Атака отказаха), Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, Комисията за наблюдение на дейността на ДКЕВР и Комисията по европейските въпроси и контрол на еврофондовете. От ПФ не пожелаха да поемат Комисията по жалбите, а в същото време БДЦ отказаха да отстъпят от първоначално разпределената им Комисия за контрол на еврофондовете. Така заради настояването на ПФ да има три председателски места в комисиите, те поеха контрола над ДКЕВР, борбата с корупцията и културата и медиите“, обясни Цветанов.
В заключение той определи всякакви други спекулации влияние на ГЕРБ при определяне на ръководствата и персоналния състав на комисиите за некоректни.
„ГЕРБ е партията, която направи най-големите и тежки компромиси като отстъпихме знакови комисии само и единствено, за да има възможен политически консенсус при избирането на ръководствата на комисии и те да започнат да функционират възможно най-бързо“, написа още Цветанов.

COMMENTS

WORDPRESS: 0