Проверяват портокалите заради препарати, с които са обработвани при отглеждането им

Българската агенция по безопасност на храните е засилила контрола върху вноса на цитрусови плодове. Проверява се всяка пратка, каза пред БНТ инж

Българската агенция по безопасност на храните е засилила контрола върху вноса на цитрусови плодове. Проверява се всяка пратка, каза пред БНТ инж. Атанас Дробенов от „Контрол на храните и граничен контрол“ в агенцията. Той поясни, че се изискват не само документите за произход, но и сертификатите за качество на продуктите.
„Всички растителни продукти се обработват с препарати при отглеждането им, за да бъдат предпазени от вредители и болести. Важно е това да става по правилния начин. Когато са в търговската мрежа, БАБХ изисква протоколи от лаборатории за съдържанието на остатъчни вещества. Ако в проверяващите има съмнения, и агенцията прави проверки“, заяви специалистът.
Той даде за пример пратка с портокали от Турция, които били обработени повърхностно след брането с три вида консерванти. Но при проверката резултатите били добри и плодовете били разрешени за продажба. Експертът препоръча миене и белене на корите на плодовете и зеленчуците.

COMMENTS

WORDPRESS: 0