Здравни права само при платени всички вноски от началото на системата за осигуряване

Промяната е заложена в промените на Закона за здравно осигуряване От 2016-а година възстановяването на здравноосигурителни права ще става след

Промяната е заложена в промените на Закона за здравно осигуряване
От 2016-а година възстановяването на здравноосигурителни права ще става след изплащане на всички неплатени вноски. Това стана ясно от изявлението на здравния министър Петър Москов, цитиран от БНР. 
Промяната е заложена в промените на Закона за здравно осигуряване, които влизат в четвъртък за обсъждане в Народното събрание.
Те предвиждат след като законът влезе в сила, да има 6-месечен гратисен период за възстановяване на здравните права за три месеца или за три години назад. Когато този срок изтече, за възстановяване на здравноосигурителни права ще се дължат вноските от началото на започването на задължителното здравно осигуряване, а не както е според сегашните законови норми – само за три години.
„Държа, като вносител на този законопроект, на текстовете, че от началото на следващата година влизането обратно в системата да бъде свързано със заплащането на всички вноски от началото на системата за здравно осигуряване. Има 6-месечен период, в който всеки от нас, поради някакви причини е бил некоректен към системата, да се възползва от сегашните текстове в закона“, коментира министър Москов.
По думите му финансовото и здравното министерства са предприели мерки за изработване на механизъм здравнонеосигурените лица, които нямат статут на социално слаби и държавата не ги осигурява, да могат в районната служба за социално подпомагане да предяват искане за индивидуална социална анкета и ако това се докаже, държавата да поеме здравната осигуровка. Условието е тези хора да са регистрирани в бюрото по труда и да не са отказвали работа. За българите зад граница се търси модел, според който, хората които са се осигурявали в чужбина, да бъдат третирани като осигурени и у нас.

COMMENTS

WORDPRESS: 0