Сашо Морфов напусна Народния театър в знак на протест срещу Слави Бинев и Вежди Рашидов

Режисьорът Александър Морфов напуска Народния театър "Иван Вазов" в знак на протест срещу управлението на държавата и скандалните събития от пос

Режисьорът Александър Морфов напуска Народния театър „Иван Вазов“ в знак на протест срещу управлението на държавата и скандалните събития от последните дни. Това потвърди той пред БГНЕС.
„Слави Бинев ще управлява културата и министър на културата е Вежди Рашидов – аз съм против това държавно управление, против този парламент, против министър-председателя, против министъра на културата, против председателя на комисията по култура. Не мисля, че трябва да остана въобще в държавно предприятие“, заяви Морфов.
Морфов е режисьор на едни от най-известните и най-успешни театрални спектакли на Народния театър „Иван Вазов“, сред които „Хъшове“, „Полет над кукувиче гнездо“, „Животът е прекрасен“ и др.
Той и преди твърдо е заявявал протеста си срещу начина, по който се управлява културата и нас и погазването й. В началото на 2013 година именитият ни режисьор се осмели да „поздрави“ „Пайнер“-а и управляващите с ретро чалгата „Ах, банана“ от голямата сцена на Народния театър.
Тогава след края на спектакъла „Животът е прекрасен“ режисьорът се качи на сцената и благодари на публиката в залата, на екипа си, на Министерството на културата, на правителството, и на „нашия първи“ министър-председател (първи мандат на Борисов тогава), които подкрепят развитието на културата. Откъсите на „Ах, банана“ и „И ловец съм, и рибар съм“, които Морфов пусна бяха достатъчно красноречиви и допълнителен коментар не бе нужен по повод „Пайнер“-а, който прибира субсидия от почти 2 млн. лева за популяризиране на чалгата у нас и в чужбина.

COMMENTS

WORDPRESS: 0