Миков отказал на ГЕРБ да стане пак шеф на НС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направил изненадваща оферта на водача на социа­листите Михаил Миков - предложил му да стане отново шеф на парламен

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направил изненадваща оферта на водача на социа­листите Михаил Миков – предложил му да стане отново шеф на парламента като част от формулата за „споделената отговорност” на управлението. Това са споделили пред „Преса” източници от преговорните екипи. Миков отклонил предложението с мотива, че апаратът на „Позитано” 20 няма да позволи това.
В централата на ГЕРБ твърдят, че първоначалната идея на Борисов била „споделената отговорност” за властта да е между ГЕРБ и БСП и той бил готов да даде на социалис­тите поне 4 министерства. Тя обаче среща отпора на червените, които продължават да твърдят, че трябва да останат в опозиция. В ГЕРБ приемат това като бягство от решаването на проблемите на нацията в този критичен за страната момент, твърди “Преса”.
Днес в 9 ч. лидерите на двете партии ще се срещнат на четири очи в парламента. Поканата е на Борисов. Това е първата им официална среща, след като Миков оглави столетницата. Най-вероятно Борисов ще предложи сближаване на позициите по ключови въпроси, на първо място – КТБ и актуализацията на бюджета. Другият спорен момент е мораториумът върху строителството на АЕЦ „Белене”. Тук от ГЕРБ са склонни да отстъпят с уговорката, че централата може да се изгради, но не с държавна помощ. Ще се търси подкрепа от левицата за промените в съдебната система и в сектора сигурност.
Борисов вече обяви, че в 11 ч. в понеделник свиква повторно актива на партията си, за да докладва резултатите от консултациите, но е възможно разширеното съвещание да бъде отложено с ден-два, а утре да се събере само парламентарната група.

COMMENTS

WORDPRESS: 0