Владислав Горанов: Първият превод от КТБ ще е безплатен, всеки да си избере банка

До 2 млрд. лв. заем ще отпусне правителството на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Това реши кабинетът на извънредното си заседание.

До 2 млрд. лв. заем ще отпусне правителството на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Това реши кабинетът на извънредното си заседание. Финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че той и шефът на фонда Радослав Миленков ще подпишат договор за заем със срок 5 и половина години. В него ще има опция за усвояване на части. Лихвата е фиксирана – 2,95%, и ще се плаща на 15 април всяка година до погасяването му на 15 април 2020 г. Предвидена е и възможност за предсрочно погасяване, което може да бъде изцяло, или частично в зависимост от постъпленията във фонда.
Финансовият министър заяви, че е създадена организация за физическата сигурност на хората пред всичките 1500 клона на деветте банки, които ще изплащат гарантирани депозити от КТБ от 4 декември. Министърът призова всеки вложител сам да избере банка, в която евентуално да вложи изплатените пари, защото разпределението е било на случаен принцип по последна цифра на ЕГН.
Точно затова, първият безналичен трансфер ще е безплатен, подчерта Горанов. През 2015 г. дефицитът в хазната ще бъде под 3% от БВП, икономиката ще порасне с 0,8%, а безработицата ще се движи в рамките на 11,7%.
Това е записано в бюджета за догодина, който кабинетът прие. Държавата планира да изтегли и нов дълг от 8,1 млрд. лв.

COMMENTS

WORDPRESS: 0