Местан: ДПС се превръща в параван, зад който се крият опасни процеси в българската демокрация

„ДПС се превръща в параван, зад който се крият опасни процеси в българската демокрация, образът ни е обрасъл с митологеми. Това каза лидерът на

„ДПС се превръща в параван, зад който се крият опасни процеси в българската демокрация, образът ни е обрасъл с митологеми. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан пред Нова телевизия. Според него, един от най-разпространяваните митове е, че КТБ е банката на ДПС и това не се връзва с тяхното намерение да се стигне до истината за връзките на трезора и публичните фигури.
„Ако се окаже, че дъщеря ми има консултантски договор с КТБ за 30 000 евро месечно, нека понеса своята отговорност, не искам да казвам имена, попаднали в подобна ситуация“, закани се Местан. Той обясни, че очаква да се докаже, че сметката на Ахмед Доган в банката е разплащателна и не е ползвал неограничен кредит.
Местан припомни, че идеята за международна фирма за финансово разследване е дошла от Реформатоския блок, но ДПС е направила предложението в парламента.
„Твърдя, че ДПС никога не е имала сметки в КТБ, но други политици имат, а съществуват и договори за много пари за услуги с трезора на Цветан Василев“, допълни още Местан. 
По думите му КТБ не е фалирала само заради едно каране. „Това пак е митологема“, каза той и обясни, че от доклада на квесторите става ясно, че банката е използвала рискови финансови стъпки и това е било посочено доста преди фалита й в други медии, извън принадлежащите на Делян Пеевски и неговото семейство.
„Ние сме готови да приемем всички предложения между първо и второ четене, за да се стигне до истината“, заяви Местан.
От движението искали работещ закон за КТБ. „Неслучайно Делян Пеевски е съвносител на закон за КТБ, приемаме всякакви предложения да го направим още по-работещ, но да стигнем до дъното. Ако се появят фигури от ДПС, те ще си понесат отговорността“, допълни Местан.
Лидерът на ДПС шеговито подметна, че „ние сме универсалният виновник за всичко в българския преход, но не ДПС открадна тефтерчетата на Филип Златанов“.
Според него, ако Делян Пеевски, Цветан Цветанов и Бойко Борисов се крият зад инициалите в тефтерчето на Филип Златанов, то те трябва да дадат обяснение за това. „Не искам да говоря за мита Пеевски, дали той е имал влияние при първото управление на ГЕРБ е въпрос към Бойко Борисов“, каза още Лютви Местан.
Темата за Христо Бисеров и за картончето за агент Павел бяха темите, които още коментира в студиото на Нова телевизия Лютви Местан.
Христо Бисеров идва при нас като завършен политик през 2005 година, неговата кариера не тръгва от нас. Възможно е, ако има някои случили се неща, те да са от периода му преди тази година. Ако това е така, то тогава трябва да се питат други политически лидери.
Не е възможно да предприемем нещо срещу Бисеров, той е обект на разследване от страна на прокуратурата. „Сотир Цацаров в много периоди е бил стожер на държавността, той прилага стриктно закона, макар че и ние сме били обект на негови актове“
Според него, когато се говори за агент Павел, трябва да се уточни, че става дума за картонче, не за досие. „През 1978 година бях в казармата, тогава съм бил на 17 години и 9 месеца. Изпълнявах Устав, клетва и заповеди, картончето е от тогава. В съзнателния си живот като студент, като учител и досега нямам не донос и клевета, но и една дума от мен. Ако някой докаже обратното, ще напусна политиката и няма да съм председател на ДПС“, завърши Местан.

COMMENTS

WORDPRESS: 0