Борисов: Ще купим пет хеликоптера за спешни случаи

Пет хеликоптера със специално медицинско оборудване за спешни случаи ще бъдат купени с пари на Министерството на здравеопазването. До около месе

Пет хеликоптера със специално медицинско оборудване за спешни случаи ще бъдат купени с пари на Министерството на здравеопазването. До около месец здравният министър Петър Москов трябва да подготви доклад за големия харч и да го представи на премиера. Това обяви вчера в 24-а авиобаза „Крумово“ премиерът Бойко Борисов, пише в. „Монитор“. По думите му се предвижда да бъдат дадени около 15 милиона лева за въздушните линейки. Те ще бъдат базирани на пет различни места в страната, така че да могат да реагират максимално бързо и ефективно и да спасяват животи. Причината е, че в момента за спешни медицински случаи, какъвто бе спасената родилка в 9-ия месец от ардинското село Горно Прахово, се ползват военни хеликоптери.
„На практика този вертолет, който е военен, на практика върши медицинска дейност. Затова искаме да направим нещо, което е по-съвременно и по-добро, за което няма заложени пари в бюджета, въпреки че над 3 милиарда лева даваме за здравеопазване“, каза Борисов, докато разглеждаше военния „Кугър“ и оборудването към него. На обясненията на старши сержант Георги Славов, че спасителите от вертолета нямат хендсфри и им се налага с едната ръка да държат бедстващия човек, а с другата радиостанция, премиерът нареди веднага да му бъде представен доклад за нужното липсващо оборудване.
„Ненчев, направете ми една докладна за хендсфритата и за нужното останало оборудване. Не може така. Дали сме 300 милиона за хеликоптери, а за 3000 лева няма хендсфри. Скъпи на триците, евтини на брашното. Хеликоптерът колко струва, а съоръженията към него са стотинки в сравнение с цената на хеликоптера. И в Бисер, и навсякъде военните летят. То други няма всъщност. Това са. Давайте докладната“, нареди на военния министър Николай Ненчев премиерът. В отговор командирът на 24-а авиобаза бриг. Ген. Петьо Мирчев обясни, че докладът до министъра на отбраната е готов. „В него сме описали всичко, което е необходимо за поддръжката на вертолетите и за необходимото оборудване, което ще осигури безопасност не само за спасителя, но и на спасяваните хора. Трябват ни лебедки, резервни части и консумативи за самите вертолети. Да, имаме вертолети и са дадени страшно много пари. Грехота е тези вертолети да не се поддържат“, каза бриг. ген. Мирчев. Вчера стана ясно, че той е поканен да бъде кръстник на новородения Емир, чиято майка бе спасена бременна в последния месец от „Кугър“ от 24-а авиобаза „Крумово“. По думите на Борисов са
предвидени награди за екипажите на военните хеликоптери, участвали в спасителни акции. „С министъра говорихме – даваме на големите началници значки, а на останалите – парични награди. Навремето казали от ТКЗС-то – на тия, които работят, по едни гумени галоши, а на партийния секретар – три заплати. Нека оди бос. Този път ще обърнем – за вас парична награда, а за другите значки“, обясни шеговито премиерът.

На въпрос на журналисти ще има ли средства и кога за закупуване на нов многоцелеви изтребител, Бойко Борисов въздъхна тежко, след което видя щъркел в небето над авиобазата и реши да свали мартениците от ръцете си. 

Снимка: Ели Крумова, „Монитор“

COMMENTS

WORDPRESS: 0